Nieuw online platform voor containertransporten in Rotterdam

Eind oktober is TEUbooker gelanceerd. Een online boekingsportal voor containertransporten binnen de haven van Rotterdam. Gebruikers kunnen containers bijboeken op bestaande barge-, rail- en truckbewegingen op de Maasvlakte. In een persoonlijk dashboard kan een boeker de voortgang van de containertransporten volgen. De website maakt gebruik van de onbenutte capaciteit van binnenvaart-, spoor- en wegvervoerders.

Veel schepen en treinen die tussen de terminals bewegen, hebben nog ruimte over voor containers. Algoritmes maken een match tussen de vraag uit de markt en de capaciteit van individuele operators. Boekende partijen hoeven niet langer meer te zoeken naar beschikbare ruimte. TEUbooker plant containers direct weg bij de aangesloten operators op basis van capaciteit en schema’s.

“Partijen als Danser, DistriRail, Pro-Log en Port Shuttle hebben de weg naar TEUbooker gevonden en we voeren gesprekken met diverse andere operators”, zegt Frans Swarttouw, Managing Director van TEUbooker.

Zolang de Maasvlakte nog geen ‘Container Exchange Route’ heeft biedt TEUbooker een oplossing
Sinds 2015 zijn de nieuwe containerterminals op Maasvlakte II operationeel. Tussen deze en de bestaande terminals op Maasvlakte I worden grote aantallen volle en lege containers uitgewisseld. Het Havenbedrijf Rotterdam ontwikkelt een ‘Container Exchange Route’ (CER): een interne baan die de terminals op de Maasvlakte onderling met elkaar gaat verbinden. Zolang deze CER er nog niet is, gaat het transport van containers tussen de terminals veelal over de openbare weg. TEUbooker biedt een synchromodale oplossing: het maakt gebruik van de onbenutte capaciteit van alle modaliteiten waardoor de uitwisselmogelijkheden worden gemaximaliseerd en transportkosten omlaag kunnen.