Nieuw test- en trainingscentrum van Alfa Laval maakt snellere R&D mogelijk door specifieke testen op ware schaal.

Alfa_Laval_on_board

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het nieuwe test- en trainingscentrum van Alfa Laval in Aalborg (Denemarken). Deze faciliteit zal de testcapaciteiten van Alfa Laval op het vlak van scheepvaart sterk uitbreiden. Het centrum, dat een springplank moet worden voor een snellere en efficiëntere R&D, zal sterk bijdragen tot Alfa Laval’s vermogen om vernieuwende scheepvaartoplossingen te ontwikkelen en te testen die de prestaties van de boordapparatuur verbeteren, energie besparen en reders helpt om aan de milieuwetgeving te voldoen. Hoewel het centrum pas officieel op 15 januari 2014 opengaat, is het testen op ware schaal van een aantal prototypen al in de loop van oktober opgestart.

“Voor het eerst zullen we apparatuur en toepassingen op de werkelijke schaal van een zeegaand schip kunnen testen, echter met de controle en het gemak die we enkel op het land hebben”, vertelt Peter Leifland, President Marine & Diesel Division van Alfa Laval. Hij verwijst onder meer naar de reiniging van uitlaatgassen, wat een belangrijk aandachtspunt van het centrum zal zijn, aangezien Alfa Laval werkt aan een nieuwe generatie van PureSOx. “De investeringen van Alfa Laval in dit centrum onderstrepen onze toewijding om onze mogelijkheden binnen de scheepvaartindustrie verder te ontwikkelen”, aldus Leifland.

De nieuwe faciliteit zal bestaan uit een testruimte van 250 m2 met een aangrenzend controle- en trainingscomplex, en bevindt zich op de locatie van de voormalige Aalborg Shipyard. Het centrum wordt opgebouwd rond een grote 2 MW-scheepsdieselmotor en zal voorzien worden van zeewater uit de Limfjord, een baai die het Kattegat met de Noordzee verbindt. Kortom, het centrum wordt een levensechte kopie op het land van de machinekamer van een schip.

Grootschalige testen in levensechte omstandigheden
De test- en onderzoeksactiviteiten in het nieuwe test- en trainingscentrum worden uitgevoerd onder reële omstandigheden en omvatten een uitgebreide reeks Alfa Laval-apparatuur en -oplossingen. Net als op een echt schip worden de verschillende soorten apparatuur niet los van elkaar maar in grotere proceslijnen geïnstalleerd:
• een complete brandstoflijn met de nieuwe “fuel conditioning” module en separator module;
• een stoomlijn met een warmteterugwinningsboiler, warmwater opvangtank, stoom dumpcondensor en verdamperinstallatie;
• een uitlaatgaslijn met selectieve katalytische reductie-eenheden (NOx), boiler en SOx uitlaatgasreinigingssysteem;
• een ballastlijn met filters en een reactor met geavanceerde oxidatietechnologie.

Een centraal controlesysteem zorgt voor toezicht op alle apparatuur en wordt aangestuurd vanuit een speciale controlekamer in de faciliteit. Het controlesysteem zal eveneens op afstand bedienbaar zijn vanaf andere Alfa Laval-locaties, zodat de testen van dichtbij én van veraf kunnen worden gevolgd.

Sneller inspelen op een veranderende scheepvaartindustrie
Het nieuwe test- en trainingscentrum van Alfa Laval is niet alleen qua omvang maar ook qua investeringen een unicum binnen de scheepvaartindustrie. Het centrum bevestigt nog eens de toewijding waarmee Alfa Laval zich richt op de vele uitdagingen waar de sector voor staat. Aangezien de wetgeving en ook economische factoren de vraag naar energie-efficiëntie en milieubescherming doen toenemen, eisen eigenaren en operators sneller dan ooit nieuwe en betrouwbare oplossingen.

“De opening van dit centrum toont de gedrevenheid van Alfa Laval om innovatie te versnellen”, aldus Lars Skytte Jørgensen, Vice President van het Product Centre Boilers van Alfa Laval, de organisatie die voor de faciliteit verantwoordelijk is. “Dankzij het vergemakkelijken van de test- en controlefasen voor nieuwe ontwerpen kunnen we sneller energiezuinige, milieubewuste en commercieel haalbare systemen op de markt brengen. Maar we kunnen daardoor ook verbeteringen onderzoeken voor bestaande apparatuur, zodat we ook met de installaties die reeds op een schip aanwezig zijn een oplossing kunnen bieden voor de veranderende vraag van de klant”.

Gemak en controle vereenvoudigen ontwikkeling
Een van de belangrijkste redenen waarom de ontwikkeling van oplossingen in het nieuwe test- en trainingscentrum van Alfa Laval sneller zal verlopen, is dat het centrum 24/7 uur beschikbaar zal zijn, in tegenstelling tot een schip. “Een commercieel schip heeft namelijk zijn eigen prioriteiten, waardoor het testen logischerwijs complexer en tijdrovender is”, legt Skytte Jørgensen uit. “Er kan meer tijd op een scheepswerf nodig zijn om de apparatuur aan boord te brengen en de havenplanning kan door het weer, veranderde zakelijke omstandigheden en dergelijke beïnvloed worden. Een onmiddellijke of zelfs een vlotte toegang tot het testschip is dus allesbehalve vanzelfsprekend.”

Bovendien kunnen alle testparameters in de nieuwe faciliteit veel nauwkeuriger worden afgesteld, ondanks de grootschaligheid. Dat is grotendeels te danken aan het geïntegreerde controlesysteem, maar ook aan de deskundige medewerkers die de apparatuur van a tot z kennen en deze met eerstelijnsgegevens tot in de details kunnen onderzoeken.

“Testen op zee en in onverwachte situaties zal deel blijven uitmaken van de productontwikkeling van Alfa Laval”, licht Skytte Jørgensen toe. “Maar het nieuwe centrum zal ons het beste van beide werelden bieden. Onder reële en gecontroleerde omstandigheden kunnen we absoluut zeker zijn van onze metingen en waarnemingen.”

Ook voor klanten een waardevolle bron van informatie
De nieuwe faciliteit zal voor Alfa Laval een belangrijke stap zijn in de uitbreiding van zijn R&D en de consolidatie van zijn leidende positie op het vlak van innovatie. Maar het zal nog meer betekenen voor onze klanten: zij kunnen voortaan de nieuwe technologieën in volle actie komen bekijken en in het centrum een opleiding volgen rond het gebruik ervan.

“Het nieuwe test- en trainingscentrum van Alfa Laval zal wederzijdse voordelen met zich mee brengen”, aldus Peter Leifland. “Alfa Laval zal zijn klanten nóg sneller meer innovatieve en betrouwbare antwoorden kunnen geven op de uitdagingen van vandaag. Bovendien geeft het centrum de klant de ruimte om die oplossingen zelf te komen ontdekken, op een schaal die tot dusver alleen aan boord mogelijk was.”

Meer… Alfa Laval