Nieuw trainingscentrum officieren Carnival

Carnival Corporation & Plc, eigenaar van negen cruiserederijen waaronder Holland America Line, AIDA Cruises en P&O Cruises, begint in 2015 met de bouw van een nieuw trainingscentrum in Almere. Het CSMART, Center for Simulator Maritime Training, zal begin 2016 gereed voor gebruik zijn. Jaarlijks zullen hier 6.500 officieren getraind worden.

Het hudige trainingscentrum voor officieren is ook gevestigd in Almere en blijft hier onder meer vanwege de gunstige ligging vlakbij Amsterdam en Schiphol. “Dat Carnival Corporation als grootste cruiseonderneming ter wereld in Almere blijft én er nog eens een forse investering doet, is voor Almere een groot compliment”, zegt de Almeerse wethouder Henk Mulder.

Brugorganisatie

In het CSMART zullen trainingen voor de brug- en machinekamerofficieren van de Carnival rederijen gegeven worden. In 2008 introduceerde Carnival een nieuwe manier om de activiteiten op de brug te organiseren. In plaats van uit te gaan van iemands rang wordt er nu meer gekeken naar zijn functie. Op deze manier wil Carnival een efficiëntere, meer betrokken en veerkrachtigere samenwerking tussen de brugmedewerkers tot stand brengen.

Deze manier van denken heeft geleid tot de functies van ‘Navigator’, die het schip bestuurt  en ‘Co-Navigator’, die de opdrachten van de ‘Navigator’ uitvoert maar tegelijkertijd deze ook in de gaten houdt en ondersteunt. Elke officier, ongeacht zijn rank, mag zich uitspreken over een situatie. De kapitein behoudt echter het gezag over de brug en bepaalt wie welke functie vervult, en kan gezien worden als de manager van het team.

Samenwerkring en communicatie

Deze nieuwe manier van werken wordt getraind in het CSMART. Voor elke functie zijn bepaalde certificaten verplicht, maar ook samenwerking en communicatie binnen het team worden hier getraind: “Als ‘s werelds grootste cruiseonderneming heeft Carnival zich gerealiseerd dat opleidingsmiddelen moeten meegroeien met zowel de cruise-industrie als ook met de technologie van cruiseschepen” , geeft de woordvoerder van Carnival aan.

Behalve de huidige trainingsmiddelen en –methodes, wordt het nieuwe CSMART uitgerust met onder meer vier full mission brugsimulators inclusief brugvleugels, vier machinekamersimulators, negen kleinere deelsimulators en een volledig uitgerust veiligheidstrainingscentrum. Daarnaast komt er een vijfsterrenhotel met tweehonderd kamers om alle trainees onderdak te bieden, terwijl ze in Almere zijn voor de training.

Werkgelegenheid

Met de bouw van het nieuwe trainingscentrum is vijftig miljoen dollar gemoeid, een investering die ook zal leiden tot meer werkgelegenheid in de regio. Na de bouw zal het centrum werk bieden aan 52 medewerkers, en de aanwezigheid van de officieren in Almere zal ook leiden tot meer omzet voor het regionale bedrijfsleven. AK

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten