Nieuwe brugboogdelen worden geplaatst

  • binnenland

Olen-Hoogbuul krijgt een nieuwe brug over het Albertkanaal. De komende dagen worden de bogen van de brug gemonteerd. Begin mei zijn op de beide oevers de landhoofden gebouwd en werden de montagetorens geplaatst. Omdat er in de omgeving geen plaats was voor een montageterrein, werd de nieuwe brug ter plaatse in fasen over het Albertkanaal gebouwd. De positieve ervaringen die hierbij zijn opgedaan, bieden ook mogelijkheden voor toekomstige bruggen wanneer er geen of weinig plaats is voor een montageterrein.

Donderdag 7 en vrijdag 8 mei werden de zijdelen van het brugdek rechtstreeks van op het ponton op de tijdelijke montagetorens (die zich bevinden op beide oevers van het Albertkanaal) geplaatst. Zondagochtend 10 mei werd het middendeel van het brugdek met behulp van twee kranen rechtstreeks vanop het ponton op de tijdelijke montagetorens gehesen. Het plaatsen van het middendeel is een precisiewerk waarbij de twee kranen (op beide oevers telkens één) perfect gecoördineerd moeten werken. De afgelopen weken is dan het metalen brugdek gelast en werden er opnieuw tijdelijke montagetorens geplaatst op het brugdek om de bogen van de brug te kunnen plaatsen.

Vanaf donderdag 25 juni worden de verschillende brugboogdelen op de montagetorens bevestigd. Vandaag werden de boogzijdelen op rechteroever gemonteerd. Morgen zijn de boogzijdelen op linkeroever aan de beurt. De hijswerken starten omstreeks 7.00 uur. Tijdens het weekend wordt dan de middenboog gemonteerd. Dit gebeurd met twee 500-tonskranen die de boogdelen op hun plaats heffen. Op zaterdag is er een scheepvaartstremming vanaf 12 uur.

Verhoging van de bruggen over het Albertkanaal
De huidige brug in Olen is één van de bruggen die in het kader van de verhoging van de 63 bruggen over het Albertkanaal vervangen wordt door een nieuwe stalen boogbrug. Dit project zal ook de toegankelijkheid van het Albertkanaal voor kleinere zeeschepen (Short Sea Shipping) en het transport van grote ondeelbare stukken ten goede komen. Daarom moet de doorvaarthoogte onder alle bruggen over het Albertkanaal minimum 9,10 meter boven het normaal kanaalpeil bedragen. Momenteel zijn er al 28 bruggen op hoogte.

‘Generieke’ bruggen
nv De Scheepvaart bouwt deze brug volgens het principe van de ‘generieke bruggen’. Dat betekent dat hetzelfde type van brug wordt gebruikt op de verschillende plaatsen langs het Albertkanaal waar een nieuwe brug moet komen. Dit is een besparing op de ontwerpkosten en versnelt de uitvoering van de verschillende projecten. De ontwerpers hielden hierbij rekening met het eenvoudig beheer en onderhoud, de voordelige bouw- en onderhoudskosten en de flexibiliteit.
De brug in Olen is al de vierde die volgens dit principe is gebouwd, na Oelegem (Ranst), Viersel (Zandhoven) en Meerhout. Op termijn zullen meer dan 20 bruggen volgens dit ontwerp worden gebouwd.

Kenmerken van de nieuwe brug
De nieuwe stalen boogbrug wordt gebouwd naast de huidige brug en komt anderhalve meter hoger te liggen dan de oude. Er is tweemaal één rijstrook met een breedte van 3,25 meter voor gemotoriseerd verkeer en aan beide kanten van de weg een vrijliggend tweerichtingsfietspad voorzien. De combinatie van de fietspaden en verbeterde oversteekplaatsen en wegwijzers verhogen de veiligheid voor de fietsers. Ook het kanaal ter hoogte van de nieuwe brug wordt verbreed van 50 naar 86 meter.
• lengte brug: 128 meter;
• hoogte boog: 24 meter boven het wegdek;
• 960 ton staal;
• 1.450 ton gewapend beton (brugdek).

Meer… nv De Scheepvaart

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten