Nieuwe Generatorsets drijven ferrys aan in Rio voor Olympische Spelen

  • binnenland

FerryRio

Caterpillar Marine en de in Papendrecht gevestigde Cat® dealer Pon Power kondigen trots aan dat de nieuwe Cat 3512C generatorset met Dynamic Gas Blending is uitgekozen om zeven fast ferry’s aan te drijven die door Assessoria Transporte Aquaviaro gebruikt zullen worden tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, Brazilië in 2016.

In totaal zullen er 28 Cat generatorsets in de zeven aluminium fast ferry’s worden geïnstalleerd, 14 Cat 3512 generatorsets ter aandrijving van de voortstuwingsinstallaties en 14 C9 generatorsets voor het hulpvermogen. Elke Cat 3512 generatorset zal een vermogen van 1.550 kW leveren bij een frequentie van 60 Hertz.

Eén van de zeven ferry’s wordt uitgerust met een nieuwe Cat Dual Fuel oplossing voor de maritieme sector, Dynamic Gas Blending™ (DGB™), en zal worden aangedreven met Compressed Natural Gas (CNG). Het DGB-systeem meet meermaals per seconde belangrijke parameters van de motor zoals de belasting en het toerental en stemt de bijmenging van gas aan het brandstofmengsel hierop af. De generatorset is voorzien van een lage druk toevoersysteem die zorgt voor een gasaandeel van 70% in het brandstofmengsel over het grootste gedeelte van de belastingsrange. De overige zes ferry’s worden allemaal dual fuel voorbereid geleverd om in de toekomst gemakkelijk omgebouwd te kunnen worden met Dynamic Gas Blending.

‘We zijn trots om onze eerste Cat Marine 3500 dual fuel motor met Dynamic Gas Blending te kunnen onthullen op zo’n belangrijk en wereldwijd evenement’, zegt Chris Chenette, productmanager bij Caterpillar Marine. ‘Assessoria Transporte Aquaviaro zal in staat zijn om de efficiëntie van hun schepen te optimaliseren, en kan rekenen op de zekerheid en productondersteuning die je alleen van Caterpillar kan krijgen.’

Cat® dealer Pon Power heeft de inspanningen van Caterpillar voor het project geleid en zal volledige ondersteuning voor de Cat aandrijvingsinstallaties blijven bieden. ‘Bij Pon Power zien we gas als de brandstof van de toekomst voor de maritieme sector’, zegt Thomas de Haas, directeur marketing en new business development bij Pon Power. ‘We zijn blij de klantbehoefte van scheepsontwerper Coco Yachts Holland B.V., die de fast ferry’s voor Assessoria Transporte Aquaviaro heeft ontworpen, te kunnen vervullen.’

Coco Yachts is een Nederlands ontwerpbureau dat zich specialiseert in het ontwerpen van aluminium Catamarans met lengtes die variëren van 5 tot 85 meter. De ferry’s worden gebouwd door Afai Southern Shipyards in China. Elke ferry wordt voorzien van een dieselelektrische voortstuwingsinstallatie met azimutale roerpropellers. Pon Power bouwt deze installaties in samenwerking met het eveneens in Papendrecht gevestigde Veth Propulsion die de roerpropellers levert, en Bakker Sliedrecht die de elektromotoren heeft gebouwd. De Cat voortstuwingsinstallaties zullen in december dit jaar richting de werf in China worden verscheept.

De Cat DGB is gefabriceerd in Lafayette, Indiana. De generatorset voldoet aan de IMO Tier 2-voorschriften en heeft een vergelijkbare vermogensopbouw, reactievermogen en onderhoudsschema als een dieselmotor. Gebruikers kunnen significante brandstofbesparingen behalen dankzij de goede belastingsgraad van de generatorset, en tevens de brandstofkosten reduceren dankzij het gebruik van gas. De nieuwe Cat Marine Dual Fuel oplossing is ideaal voor snellopende generatoren en is gebaseerd op de zeer succesvolle Cat Dual Fuel toepassing voor de petrochemische industrie, die in 2012 op de markt is gebracht. De Cat 3512 generatorsets met een vermogen van 1.550 kW en Dynamic Gas Blending zijn nu beschikbaar via het Cat dealer netwerk.

‘De nieuwe Cat Marine Dual Fuel oplossing behoudt de bewezen bestendigheid van de 3500-serie dieselmotor maar biedt klanten tegelijkertijd brandstofflexibiliteit en vermogenszekerheid door zowel op gas als diesel te kunnen draaien’, zegt Jason Spear, productontwerper bij Caterpillar Marine. ‘De DGB-technologie is geïntegreerd in het dieselinjectiesysteem om te zorgen voor optimale verbranding.’

Meer… Catterpillar Marine 

Related news

List of related news articles