Nieuwe haven Barcadera op Aruba officieel in gebruik genomen

De haven van Barcadera is op 12 april  officieel in gebruik genomen in het bijzijn van minister-president Mike Eman, de minister van Economische Zaken Mike de Meza en de Gevolmachtigde Minister van Aruba Alfonso Boekhoudt.

Een speciaal moment volgens de overheid, aangezien de nieuwe haventerminal al decennia lang in de planning stond.

Louis Posner van de Raad van Bestuur van de haven, Jossy Figaroa van Aruba Port Authority (APA) en Mike de L’Isle van Astec benadrukten in hun toespraak het belang van de nieuwe haven die een grote vooruitgang voor Aruba betekent.

Minister Alfonso Boekhoudt zei in zijn toespraak dat de nieuwe haven van Barcadera een belangrijke rol gaat spelen als hub. ‘De capaciteit van Barcadera is groter dan de haven in Oranjestad. Hierdoor kan deze meer containers en vrachtschepen tegelijk verwerken. De haven van Oranjestad beschikte weliswaar over een grote kade, maar de haven moest zowel vracht als cruiseschepen verwerken. Dit botste met elkaar. Met de verhuizing van het vrachtverkeer naar Barcadera, kan de haven van Oranjestad zich helemaal concentreren op cruiseschepen. De nieuwe faciliteit kan zich beter richten op het vrachtverkeer in de regio. Om hiervan voluit te profiteren moet je over de nodige infrastructuur beschikken en met deze faciliteiten is dat nu het geval. Onze aanpak is om onze diensten uit te breiden en te werken aan de functie van de haven als hub,’ aldus minister Boekhoudt.

Ook waren vertegenwoordigers van de Port of Amsterdam aanwezig. Een paar uur eerder hielden zij een presentatie aan alle ministers en de Raad van Bestuur van APA over de samenwerkingsvorm die met APA tot stand zal worden gebracht.