Nieuwe LNG-veerboten Doeksen aangekomen in Den Helder

De twee nieuwe LNG-autoveerboten ‘Willem de Vlamingh’ en ‘Willem Barentsz’ van Rederij Doeksen zijn maandagavond op het zwareladingschip Sun Rise aangekomen in Den Helder. Op 8 maart zijn de catamarans vertrokken vanuit Vung Tau (Vietnam), waar de schepen gebouwd zijn.

Nieuwe LNG-veerboten Doeksen aangekomen in Den Helder Foto Doeksen 27-5-2019
Nieuwe LNG-veerboten komen aan in Den Helder. Foto, Rederij Doeksen.

Vandaag, 28 mei volgt de inspectie van de schepen. Het is de bedoeling dat de catamarans naar Harlingen worden gesleept waar de ze verder worden afgebouwd bij Nesta Shipping. Het lijkt erop dat de schepen woensdagavond aan zullen komen in Harlingen, dat hangt af van de weersomstandigheden en de waterstanden.

Allereerste fuel LNG-veerboten in Nederland

De nieuwe LNG-veerboten op het zwareladingschip Sun Rise komt aan in Nederland. Foto, Rederij Doeksen.

Op technisch gebied vormen deze schepen een primeur. Het zijn de allereerste single fuel LNG-veerboten in Nederland en de allereerste schepen ter wereld, waarbij single fuel LNG-motoren rechtstreeks een vaste schroef aandrijven. De schepen gaan vanaf 7 januari 2020 starten met de dienstregeling op de lijnen Terschelling en Vlieland. En Titan LNG gaat de schepen van LNG voorzien.

Ruim 1,2 van het Waddenfonds voor innovatieve schepen

In 2016 gaf Rederij Doeksen de Australische firma Strategic Marine opdracht tot de bouw van twee nieuwe catamarans, die op LNG (Liquefied Natural Gas) op de Waddenzee gaan varen op de lijnen Terschelling en Vlieland. Ontwerpbureau Vripack uit Sneek tekende voor het ontwerp van interieur en exterieur. De nieuwe schepen zijn voorzien van innovatieve toepassingen die de schepen veel zuiniger en substantieel schoner maken dan reguliere veerschepen. Het project draagt actief bij aan het thema ‘Duurzame ontwikkeling havens en energietransitie’ uit het Pioniersprogramma Waddenfonds 2012-2013. Het Waddenfonds kende Rederij Doeksen voor dit nieuwbouwproject een subsidie toe van ruim 1,2 miljoen euro.