Nieuwe locatie maritieme opleidingen ROC Friese Poort

De maritieme opleidingen van ROC Friese Poort in Sneek gaan verhuizen. Na de zomervakantie krijgen de opleidingen Maritieme Techniek (niveau 4) en Watersportindustrie (niveau 2,3 en 4) een unieke leslocatie: een werf op bedrijventerrein ‘t Ges. De nabijheid van water is een mooie aanvulling op het praktische karakter van deze maritieme opleidingen.

Het zijn dus vooral de praktische vakken die op het ‘t Ges worden gegeven. Vakken zoals scheepsmetaalbewerken, cascobouw, scheepsinstallaties en (in de nabije toekomst) jachtschilderwerk. In de werf is een realistische werksfeer gecreëerd, compleet met hijskraan om boten uit het water te liften. Zo kunnen de leerlingen praktische vaardigheden leren in hun toekomstige werkgebied. Voor de theoretische vakken, bijvoorbeeld shipconstructor tekenen, wiskunde, natuurkunde en hydrostatica, blijven de leerlingen in het gebouw aan de Harste in Sneek.

Bij de locatie aan ’t Ges zijn ook enkele havenplaatsen beschikbaar. Boten die door leerlingen van ROC Friese Poort zijn gebouwd, komen daar voor anker te liggen. Zo ligt er de ROC Friese Poort sloep. Deze Noordwaardsloep wordt door het ROC gebruikt voor relatiebeheer. Ook de pas in Turkije gebouwde Jol komt in de haven van de werf te liggen. Een boot die wel door ROC Friese Poort is gebouwd, maar niet op het ‘ t Ges komt te liggen, is de rondvaartboot van Bolsward. Deze elektrisch aangedreven Westlandpraam vaart deze zomer door de grachten van Bolsward. Andere boten door de school gebouwd of gerestaureerd zijn particulier bezit en daardoor niet aanwezig op de nieuwe locatie.

De locatie wordt bij de start van het nieuwe schooljaar in gebruik genomen.

Meer… ROC Friese Poort