Nieuwe loodstender ‘Luna’ van Loodswezen gedoopt in Gent

Dinsdag 12 december is de nieuwe loodstender ‘Luna’ gedoopt in de haven van Gent door mevrouw Ann Fritsché, echtgenote van de heer Daan Schalck, CEO van North Sea Port. North Sea Port gaat per 1 januari 2018 van start als gecombineerde haven van de havenbedrijven Zeeland Seaports en Gent. Op vrijdag 8 december heeft Scheepswerf Barkmeijer Stroobos B.V. de loodstender Luna overgedragen aan Nederlands Loodswezen B.V. 

Dit is de zesde tender in de L-klasse serie, die gebouwd zijn door Barkmeijer Stroobos. Deze tenders vervangen de Discovery klasse tenders die ouder dan 20 jaar zijn. De Luna wordt ingezet om loodsen aan boord van zeeschepen te brengen die een Nederlandse haven en de Vlaamse havens aan de Schelde willen bezoeken. Het Nederlands Loodswezen heeft als dooplocatie de haven van Gent gekozen om te laten zien dat het Loodswezen een bijdrage levert aan de haven-toegankelijkheid van de Vlaamse zeehavens aan de Schelde; Antwerpen en Gent.

Luna is uitgerust met nieuwe M.A.N. motoren. Deze motoren zijn geïnstalleerd met een SCR installatie (Selective Catalytic Reduction) waardoor de NOX-uitstoot sterk wordt gereduceerd.  Hierdoor wordt er voldaan aan de nieuwe IMO tier III regelgeving die op 1 januari 2022 van kracht is. Het betreft een test van een jaar door M.A.N. en het Loodswezen. Buiten het testen van de goede werking van deze nieuwe motor met SCR installatie is het voor het Loodswezen ook van belang om een lichter gewicht motor in gebruik te nemen waarmee het brandstofverbruik kan worden teruggebracht en dus ook de uitstoot van CO2. Indien na 1 jaar de test succesvol wordt afgerond zullen de M.A.N. motoren worden overgenomen.

Barkmeijer Stroobos bouwt nog een loodstender van dezelfde klasse voor het Nederlands Loodswezen. Deze tender wordt naar verwachting halverwege 2018 opgeleverd. In 2019 en de jaren daarna worden nog drie loodstenders gebouwd, waarbij verder gekeken zal worden naar een verlaging van het brandstofverbruik en de vermindering van uitstoot van schadelijke stoffen.