Foto: Feadship

Nieuwe methodiek om tot perfect ontwerp te komen

De custom made superjachten worden steeds groter, luxer en complexer. De engineers van De Voogt Naval Architects worden dan ook dagelijks uitgedaagd om tot nieuwe ideeën en mogelijkheden te komen. Om de kwaliteit te waarborgen en zo efficiënt mogelijk te werk te gaan, gebruiken zij een nieuwe methode om samen te werken: Concurrent Design. Een methodiek die al vijftien jaar wordt gebruikt in de lucht- en ruimtevaartindustrie.

Foto: Feadship
Foto: Feadship

We worden ontvangen door Michel Wit, Quality Coordinator bij De Voogt Naval Architects. Hij neemt ons mee naar een grote ruimte met twee halve ringen bestaande uit bureaus met computers en microfoons. Zo opgesteld, dat elke plek uitkijkt op twee grote schermen. “Welkom in onze Concurrent Design ruimte”, lacht Michel Wit. Vanaf dag één is hij betrokken bij deze nieuwe methodiek die nu ruim een jaar wordt ingezet binnen Feadship, waar De Voogt Naval Architects het vaste engineeringsbureau van is.

“WE WERKEN IN ÉÉN RUIMTE SAMEN OM TOT EEN PERFECT ONTWERP TE KOMEN”

Geadopteerd uit de lucht- en ruimtevaartindustrie

Een niet volledig nieuwe methodiek, want de lucht- en ruimtevaartindustrie maakt hier al ruim vijftien jaar gebruik van. “Wij hebben de methodiek geadopteerd van European Space Agency (ESA). Een raket naar de maan sturen, is natuurlijk iets anders dan een superjacht laten varen. Maar overeenkomsten heeft het zeker”, begint Michel te vertellen. “Beiden worden op maat ontworpen, moeten functioneren onder zware omstandigheden en moeten tegelijkertijd onderhoudsarm zijn. Tot slot moet in beide gevallen alles juist worden afgestemd tussen de verschillende teams en de klant om tot een goed eindproduct te komen.” In het verleden gebeurden dit via mail, een-op-een gesprekken of tijdens verschillende vergaderingen. Sinds de komst van Concurrent Design werkt dit anders. “We werken in één ruimte samen om tot een perfect ontwerp te komen.”

Concurrent Design

Gedurende de verschillende ontwerpfasen komen diverse disciplines minimaal één keer per week samen in de Concurrent Design ruimte, de Miracle Room. “Project Engineers, Designers, Naval Architects, Engineers, maar ook iemand van de planning en budgetbeheersing nemen plaats in de buitenste ring. In de binnenste ring neemt het projectteam en de klant plaats”, legt Michel uit. “Door iedereen bij elkaar te brengen en het technisch model zichtbaar te maken op het scherm, kunnen eventuele problemen worden besproken en beslissingen genomen worden. Heel efficiënt!”

Impression: Feadship

‘Tour de table’

“Stel, een van de engineers zit met een probleem en heeft hier verschillende opties voor bedacht. Met het technisch model wordt dit zichtbaar gemaakt op het scherm en gepresenteerd aan de aanwezige disciplines. Vervolgens wordt gevraagd of de klant het eens is met een bepaalde keuze, maar ook aan de rest van het team. ‘Tour de table’, noemen we dat. Een bepaalde beslissing kan namelijk voor iedereen gevolgen hebben en door dit gezamenlijk te bespreken weet iedereen welke richting we op gaan.” Hier ligt een belangrijke rol voor de teamleider, die als onafhankelijke partij zorgt dat de sessie goed en vlot verloopt. Michel was in de beginperiode zelf teamleider, maar coördineert en coacht nu de andere teamleiders.

“COMMITMENT IS ONTZETTEND BELANGRIJK”

“Als teamleider moet je de groep verbaal en non-verbaal lezen. Zorgen dat de juiste personen bij bepaalde onderwerpen luisteren en mee praten. Alleen op deze manier is deze sessie waardevol en daarom is het ook zo belangrijk dat iedereen goed voorbereid deelneemt. Commitment is ontzettend belangrijk”, gaat hij verder. “Bij het maken van een besluit stelt de teamleider dan ook iedereen persoonlijk de vraag of hij of zij het met een beslissing eens is. Dan maak je ze bewust en voelt ieder individu zich verantwoordelijk.” Iemand zijn of haar verhaal niet af laten maken, komt voor als men te veel afwijkt van het ontwerp of te veel tijd in beslag neemt. Niet leuk, maar hoort bij de bewustwording van de methodiek. “Daar is deze handige iPad voor.” Het bedieningspaneel van de teamleder. “De teamleider bepaalt wie er mag praten, door de microfoon aan of uit te zetten, en wie er gebruik mag maken van het scherm. Zo blijft het overzichtelijk.”

Een stuk minder ruis

Het succes zit hem dus echt in de methodiek in combinatie met de inzet van de verschillende disciplines, benadrukt Michel: “Alle betrokkenen zijn direct op de hoogte van de laatste beslissingen en dat zorgt voor een stuk minder ruis. En daar is echt winst te behalen.” De engineeringsfase kan aanzienlijk worden verkort. “Middels deze methode hebben ze bij ESA hun engineeringsfase weten te verkorten van acht naar twee maanden. Dat scheelt enorm in de kosten. Met een betere afstemming, wordt ook de kwaliteit uiteindelijk beter. En dat is waar het uiteindelijk om draait!”

Niet alleen in de engineersfase wordt gewerkt met deze methodiek. Bij de werf van De Vries Scheepsbouw in Aalsmeer, tevens onderdeel van Feadship, is ook een Concurrent Design ruimte ingericht. “Hier wordt het systeem gebruikt voor problemen tijdens de productie of bij ad hoc situaties en wordt er gezamenlijk gekeken naar oplossingen. Een efficiënte manier van werken en zorgt dat mensen zich betrokken en verantwoordelijk voelen.”

Foto: Feadship

Het model tot leven laten komen

Volgens de kwaliteitscoördinator zijn er nog niet veel partijen die dit systeem hebben geïmplementeerd. “Ik verwacht wel dat dit meer gaat komen. Vanuit de maritieme industrie komen partijen al kijken hoe het bij ons in zijn werk gaat. Logisch, want het levert je tijd en kwaliteit op.” Daarnaast is Michel zelf ook al bezig met het door ontwikkelen van het systeem. “Het liefst willen we dat mensen waar ook ter wereld kunnen deelnemen aan een sessie. En hoe gaaf zou het zijn als we uiteindelijk virtual of zelfs augmented reality kunnen gaan toepassen in de sessie. Dan komt het model helemaal tot leven.”