Nieuwe peilboot van North Sea Port gedoopt

Op maandag 19 maart is de nieuwe peilboot de ‘Harmonie’ van North Sea Port gedoopt door Carla Schönknecht, gedeputeerde van de provincie Zeeland. De Harmonie gaat langs beide kanten van de grens tussen Nederland en België in het hele havengebied de havenbodems peilen en inspecties uitvoeren.

De doop vond plaats aan de Calamiteitensteiger in Vlissingen-Oost waar de boot haar vaste ligplaats heeft. Deze peilboot is een concreet voorbeeld van de samenwerking na de fusie van het Nederlandse Zeeland Seaports en het Vlaams/Belgische Havenbedrijf Gent. Eind 2017 fuseerden beide havenbedrijven tot het grensoverschrijdende North Sea Port.

Gebouwd in Lauwersoog
De nieuwe peilboot is door scheepswerf ‘Next Generation Shipyards’ gebouwd in Lauwersoog in Nederland. Harmonie is 15,09 meter lang en 4,74 meter breed, haalt 20 knopen en is voorzien van moderne snufjes en comfort. De kostprijs bedraagt 925.000 euro.

Genoemd naar eerst schip op Kanaal Gent-Terneuzen
Harmonie heeft haar naam te danken aan het eerste zeeschip dat op 3 december 1827 door het pas aangelegde Kanaal Gent-Terneuzen voer. Volgens de krant ‘Gazette van Gend’ was dat Harmonie uit Hamburg. Het schip werd toen behandeld in het havengebied Gent door Stukwerkers, een Gentse stouwer die al actief is sinds 1338.

Manusje-van-alles in het hele havengebied
De Harmonie is een manusje-van-alles. De hoofdopdracht is het peilen van de diepte van alle havens/dokken van North Sea Port en de vaargeul de Wielingen voor de Zeeuws-Vlaamse kust richting Vlissingen. In de getijdenhavens/dokken, die sneller dichtslibben, gebeurt dit zes keer per jaar, in de andere havens/dokken twee keer. Ook peilingen van baggerwerkzaamheden bij onderhoud en tijdens nieuwbouw staan op het programma, net als allerhande inspectievaarten en verkeersbegeleiding bij grote operaties. Harmonie kan ook ingezet worden voor commerciële rondvaarten en bij calamiteiten.