Nieuwe sneltest voor PSP Toxinen in Schelpdieren

  • buitenland

NeogenTest

Neogen heeft een nieuwe test voor schelpdieren toegevoegd aan het bestaande assortiment testen voor het detecteren van schelpdiertoxinen die PSP (Paralytic Shellfish Poisoning) kunnen veroorzaken.

De nieuwe Reveal® 2.0 test voor PSP detecteert PSP-veroorzakende toxinegehaltes van meer dan 800 ppb (parts per billion) en is ontwikkeld naar de toegestane gehaltes vastgesteld door de Europese Commissie en de Amerikaanse FDA. De sneltest is een zeer eenvoudige eenstapstest met een simpele extractie in water en slechts 5 minuten testtijd.

Alle Reveal 2.0 sneltesten voor schelpdiertoxinen (ASP, DSP en PSP) kunnen worden toegepast op zowel de werkvloer of in een laboratorium en zijn ontwikkeld voor gebruik door oogsters en verwerkers van mosselen, jakobsschelpen, oesters en kokkels. Dankzij het AccuScan® Pro afleesapparaat worden resultaten automatisch opgeslagen en eenvoudig verwerkt op de computer. Het gebruik van de testen wordt ondersteund door Neogens Nederlandstalige klantenservice en technische ondersteuning.

“De nieuwe test voor PSP betekent dat wij nu een complete reeks testen voor schelpdiertoxinen kunnen bieden, inclusief testen voor ASP en DSP,” aldus Dr. Steve Chambers van Neogen Europe. “Onze nieuwe testen zijn een vooruitgang in technologie voor testen op schelpdiertoxinen. Met de Reveal 2.0 test voor PSP kunnen nauwkeurige resultaten behaald worden in slechts 5 minuten na extractie – terwijl andere PSP testen tot 3 uur in beslag kunnen nemen.”

Schelpdiertoxinen die PSP kunnen veroorzaken worden geproduceerd door dinoflagellaten van verschillende genera, zoals Alexandrium en Gymnodinium. De meest onderzochte toxine is saxitoxin (STX). Naast besmetting van vis kunnen deze mariene biotoxinen sterfte veroorzaken in mensen en dieren. Enkele klinische toxicologische effecten toegeschreven aan PST’s (Paralytic Shellfish Toxins) zijn: Misselijkheid, diarree, buikpijn, ademnood en spierverlamming.

Neogens PSP test is de nieuwste toevoeging aan de bestaande reeks eenvoudige testen voor schelpdiertoxinen. De reeks omvat ook de Reveal 2.0 test voor ASP voor detectie boven 20 ppm (parts per million) en de Reveal 2.0 test voor DSP voor detectie boven 160 ppb (parts per billion).

Neogen Europe ltd. is de Europese dochteronderneming van Neogen Corporation (NASDAQ: NEOG), een hoogtechnologisch bedrijf toegewijd aan de ontwikkeling en verkoop van diverse producten en diensten gericht op voedsel- en dierveiligheid. Haar diagnostische testkits zijn gericht op het testen op kwaliteit en veiligheid door de gehele productieketen; van zaaigoed tot eindproduct. Neogen Europe werd bekroond met de Britse “Queens Award for Enterprise for international trade and development”, één van de hoogst mogelijke onderscheidingen voor bedrijven in Groot-Britannië.

Meer… Neogen 

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten