Nieuwe tentoonstelling in het Nationaal Baggermuseum

“Tinwinning op Billiton”, is de titel van de nieuwe tentoonstelling in het Nationaal Baggermuseum en is te beleven van 19 december 2014 tot 30 mei 2015.

De expositie toont op uitgebreide schaal een beeld over het winnen van tin in Indonesië. In het bijzonder wordt de oprichting en de geschiedenis van de Billiton Maatschappij uitgelicht.

De tentoonstelling gaat eveneens in op de bouw van tinbaggermolens bij diverse Nederlandse scheepswerven, waaronder de huidige IHC werven. Meerdere methodes dienden te worden toegepast voor het winnen van de vele soorten tin. Er is informatie over de oprichters van de Billiton Maatschappij en het omgaan met en aandacht voor de locale werknemers en de politieke verwikkelingen in de loop der jaren. Ook de oorlogsjaren krijgen de nodige aandacht. De expositie wordt gecompleteerd met een aantal bijzondere scheepsmodellen van tinbaggermolens. Er zijn maquettes te zien van speciale objecten bij de verwerking van tin.

De tentoonstelling wordt 18 december 2014, tussen 16:00 en 16:30 uur geopend door de interim ambassadeur van Indonesië, de heer Ibnu Wahyutomo in aanwezigheid van de burgemeester van Sliedrecht de heer Drs. A.P.J. van Hemmen. Aan de openingshandeling wordt medewerking verleend door de alom bekende actrice Wieteke van Dort in haar rol als “Tante Lien”.

Meer… Nationaal Baggermuseum