Nieuwe zeesluis, wat gebeurt er in mei?

In mei is het geleidewerk bij de Middensluis afgemaakt (nummer 1 op de foto) en de stremming voorbij, gaan de deurkassen van het binnen- en buitenhoofd nog verder de hoogte (nummers 2 op de foto)  in en gaan de werkzaamheden aan de kolkwanden door (nummer 3 op de foto).

Middensluis weer beschikbaar
April stond in het teken van de stremming van de Middensluis voor het maken van het nieuwe geleidewerk. Op donderdag 3 mei was dit geleidewerk klaar en is de Middensluis weer beschikbaar voor de scheepvaart. In verband met de veiligheid blijft de openbare weg over het sluiscomplex voor een jaar afgesloten tot het voorjaar van 2019.

Deurkassen nog verder de hoogte in
De deurkassen van zowel het binnenhoofd als het buitenhoofd groeien hard de hoogte in. Begin mei wordt er bij de deurkas van het binnenhoofd nog een extra kraan geplaatst om al het staal op de juiste plaats te krijgen. De deurkas van het buitenhoofd gaat het snelst de hoogte in omdat hier maar één sluisdeur komt en de bouwoppervlakte daarmee kleiner is. De achterwand van het buitenhoofd bereikt eind mei zijn hoogste punt voordat de gehele constructie deze zomer wordt afgezonken. De constructie zakt dan van -5 NAP naar -22 NAP.

Werkzaamheden aan de kolkwanden
Verder vinden er in mei verschillende opeenvolgende werkzaamheden plaats voor de toekomstige kolkwanden: het maken van een gladde betonnen sluiswand, het plaatsen van een ankerbalken en het boren van ankers. Bovenop de ankerbalken komt nog twee meter betonwerk met een afgeronde stalen dekzerk; een afdekplaat om de wand mooi af te werken. Zo krijgen de kolkwanden steeds meer hun definitieve uiterlijk.