Nieuwste self-propelled jack-up vessel ‘Apollo’ naar eerste opdracht

  • binnenland

GeoSea heeft het nieuwste schip, het Self-propelled DP2 jack-up vessel ‘Apollo’ in ontvangst genomen. Het schip is vanuit Kroatië onderweg naar Vlissingen, waar ze klaar gemaakt wordt voor de eerste opdracht, een ontmantelingsproject in de Noordzee.  

Apollo is eerder deze maand officieel opgeleverd aan GeoSea tijdens een ceremonie op de Uljanik Shipyard in Kroatië.

Een bijzonder kenmerk van het baanbrekende schip ‘Apollo’ zijn de uitzonderlijk lange vakwerkpoten van 106,8 meter waardoor het schip in diepten tot 70 meter kan werken. De ‘Apollo’ heeft ook een ‘leg-encircling’ kraan van 800 ton. Het dek heeft een vrije oppervlakte van 2000 m² en een laadvermogen van 15 t/m².

Dit veelzijdige vaartuig gaat gebruikt worden in de offshore windindustrie, en vooral door EverSea, een dochteronderneming van DEME Group, voor de installatie en ontmanteling van platformen voor de olie- en gasindustrie.

Eerste opdracht voor ‘Apollo’
EverSea gaat voor Petrogas E&P Netherlands het onbemande gaswinningsplatform Q1 HALFWEG ontmantelen in de Noordzee. EverSea is verantwoordelijk voor de engineering, voorbereiding, afbraak en verwijdering (Engineering, Preparation, Removal and Disposal, ‘EPRD ‘) van de topside van 500T en de 4 steunpoten. De topside wordt verwijderd en door de Apollo naar de kust gebracht. De engineeringwerken zijn al gestart en de verwijdering is gepland voor het einde van dit  jaar. Petrogas E&P Netherlands is een onafhankelijke O&G-operator met belangen in 11 offshoreblokken op het Nederlands continentaal plat.

Het Q1 HALFWEG-platform is een onbemande gaswinningsinstallatie met drie boorputten die in 1995 zijn geïnstalleerd in de Noordzee. Het is ontworpen voor “zelfinstallatie” en bestaat uit een betonnen basis die een normaal onbemand dek ondersteund met vier buisvormige stalen poten in het water dat 24 meter diep is. De productie op het platform is in 2017 stopgezet en de putten zijn ontmanteld.

77 Nederlandse platformen moeten voor 2025 ontmanteld zijn
Dit contract is een belangrijke mijlpaal voor EverSea in de groeiende markt van ontmantelingen in de Noordzee. Alleen al in de Nederlandse sector moeten 77 van de 150 resterende platformen tegen 2025 worden verwijderd.

Vloot van zelfvarende hefvaartuigen
De ‘Apollo’ versterkt de vloot van zelfvarende hefvaartuigen van DP-klasse waar de schepen ‘Innovation’, ‘Neptune’, ‘Thor’, ‘Sea Installer’ en ‘Sea Challenger’ ook deel van uitmaken.

Nog twee baggerschepen in aanbouw
Het investeringsprogramma van DEME loopt intussen verder. Momenteel zijn er nog twee baggerschepen, ‘Bonny River’ en ‘Spartacus’, en het installatieschip ‘Orion’ in aanbouw.

 

Photo:

Related news

List of related news articles