‘No boys allowed’ aan boord van Zr.Ms. Tromp 5 april

Ruim 150 dames in de leeftijd van 15 tot en met 28 jaar varen donderdag 5 april mee aan boord van Zr.Ms. Tromp. ‘No boys allowed’ deze dag staat volledig in het teken van vrouwen. De Koninklijke Marine wil vrouwen interesseren voor het beroep van militair.

Rondleidingen door het schip, een informatiesessie en een speeddate met vrouwelijke militairen moeten ervoor zorgen dat de vrouwelijke bezoekers een goed beeld krijgen van het werken en leven aan boord van een marineschip. Mensen lijken soms een vertekend beeld te hebben van het werk en de organisatie. “Dit werk is zeker niet alleen weggelegd voor mannen. We doen aan boord hetzelfde werk, daar is echt geen onderscheid in. Het heersende beeld dat militairen de hele dag sporten, vechten en schieten klopt niet. We oefenen uiteraard wel maar binnen alle functiegebieden zoals de operationele-, technische- en logistieke dienst, bestaat het grootste deel van je tijd uit het uitoefenen van je vak. Ik zorg zelf 90 procent van mijn tijd voor de bevoorrading van het schip en de bijbehorende administratie wat perfect aansluit bij mijn studie commerciële economie”, zegt luitenant-ter-zee van de logistieke dienst Annabelle van Zr.Ms. Tromp.

Rond de 10 procent vrouwen
Sinds 1986 maken vrouwen onderdeel uit van de vaste bemanning op marineschepen. Al jaren schommelt het percentage vrouwelijke militairen binnen de krijgsmacht rond 10 procent. Dames weten dat er vrouwen bij defensie werken maar uit de praktijk blijkt dat ze eigenlijk geen goed beeld hebben van de grote diversiteit aan functies en dat de Krijgsmacht dus meer te bieden heeft dan alleen de gevechtsfuncties. Naast het wegnemen van het onjuiste beeld dat er bestaat over werken bij defensie, is zij een werkgever die diversiteit en inclusiviteit noodzakelijk vindt. Diversiteit heeft een positieve invloed op sociale veiligheid en het ontstaan van een open organisatiecultuur. Daarnaast biedt diversiteit voordelen bij de operationele inzet van de krijgsmacht zoals het bevorderen van respect en wederzijds begrip voor de lokale bevolking en het beter kunnen verzamelen van inlichtingen onder de vrouwelijke bevolking.

Op Zr.Ms. Tromp is 25 procent vrouw 
Donderdag is de zestiende keer dat de marine een dergelijke dag organiseert. Dit jaar wordt er gevaren met Zr.Ms. Tromp, een luchtverdedigings- en commandofregat. Dit 144 meter lange schip telt 150 bemanningsleden (waarvan 25 procent vrouw is) en kan tot ruim 220 opvarenden huisvesten.