Nog 100 dagen tot de grootste SAIL ooit: Burgemeester van der Laan start aftelklok

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam gaf vanmiddag tijdens een persbijeenkomst van SAIL Amsterdam 2015 op symbolische wijze aan dat het nog 100 dagen te gaan is tot de start van de negende editie van SAIL. Met een druk op de knop begon de SAIL-klok langs de A4 bij Schiphol en bij knooppunt Amstel aan de A10 af te tellen naar 19 augustus 2015. Het nautische evenement belooft de meest indrukwekkende aller tijden te worden met een recordaantal Tall Ships (50) waaronder 13 primeurs en een SAIL-In parade van 12 kilometer.

SAIL Amsterdam 2015 is een nieuwe weg ingeslagen met een fikse uitbreiding van het evenementengebied dat opgedeeld is in thematische ‘oceanen’. Nieuw is de SAIL Music Marina met podium aan de noordzijde op het IJ. Daarnaast is er veel oog voor verjonging in het concept en programma. Een Nationaal Debat zal inhaken op het thema van SAIL: ‘Van Gouden verleden naar Gouden toekomst’. Er staan veel inspirerende activiteiten op stapel voor gezinnen en kinderen. Het exclusieve SAIL Village is het vertrekpunt voor duizenden hospitality arrangementen. Vanzelfsprekend staan traditionele en succesvolle activiteiten waaronder het Saluut Protocollair, de Vlootschouw, skûtsjesilen op het IJ, het adembenemende vuurwerk en de Crew Parade ook weer op het programma.

SAIL Amsterdam 2015 vindt plaats van woensdag 19 tot en met zondag 23 augustus 2015.

Primeurs Tall Ships
Er komen tijdens de 9e editie van SAIL in Amsterdam veel Tall Ships naar de hoofdstad die daar nog nooit eerder te zien waren. Zo komt de Young Endeavour helemaal over uit Australië. De komst van dit prachtige schip is een primeur voor SAIL Amsterdam 2015 en voor Nederland. Uit Spanje komt voor het eerst de replica van de legendarische Nao Victoria. Dit oorspronkelijke 16e eeuwse schip maakte tussen 1519 en 1522 als eerste zeilschip een succesvolle reis rond de wereld. La Grace is een charmante replica uit Tsjechië, die ook voor de eerste keer deel zal uitmaken van SAIL in Amsterdam. Een andere primeur is de komst van de ‘Guayas’ uit Ecuador. Ook de ‘Guayas’ stond al vele jaren op de ‘verlanglijst’ van meerdere SAlL edities en komt dus nu voor de eerste keer naar SAIL Amsterdam. De ‘Half Moon/Halve Maen’ is recent in Nederland aangekomen vanuit Amerika en zal straks  eveneeens te bewonderen zijn. Ook de Chileense Esmeralda was niet eerder bij SAIL Amsterdam.

Bekende publiekstrekkers als de Kruzenshtern, de Christian Radich en de Statsraad Lehmkuhl zijn eveneens weer van de partij.

Van Gouden verleden naar Gouden toekomst
Op SAIL zijn de Tall Ships de oorsprong, de kern en de ziel van het evenement, maar op en rond het water vindt er een inspirerend cultureel en informatief programma plaats.

Mitra van Raalten, directeur van Stichting SAIL Amsterdam, kwam in 2012 aan boord en heeft een nieuwe koers ingezet: “We willen met SAIL Amsterdam 2015 meer dan ooit de relevantie laten zien. Wat kunnen we leren van ons succesvolle nautische verleden? Hoe betrekken we meer jongeren bij ons evenement? Hoe kunnen we aansprekende organisaties betrekken bij de programmering van SAIL? We willen uitdragen dat we grenzen kunnen verleggen en nieuwe werelden kunnen ontdekken. SAIL Amsterdam 2015 is niet alleen een spiegel naar het verleden. Het biedt ook een venster op de toekomst. Deze thematiek komt onder andere terug in de programmering in de zogenaamde Groene Oceaan op de NDSM-werf en tijdens het debat dat we op zaterdag 22 augustus 2015 in Het Scheepvaartmuseum organiseren. Een goed voorbeeld van de verjongingsslag die we intern en voor het publiek doorvoeren is de SAIL Academy, een platform waar stagiairs en trainees de kans krijgen zich binnen de SAIL-organisatie te ontwikkelen. Samen met hen hebben we ook een ‘buddy’ programma opgezet waarin jongeren uit Amsterdam en omgeving de kans krijgen om de jonge internationale bemanningsleden in de stad op sleeptouw te nemen. Er is tijdens SAIL zo veel te zien en te beleven, dat je aan een bezoek van één dag eigenlijk niet genoeg hebt.”

Meer… Sail Amsterdam 

 

Related news

List of related news articles