Nog 6 maanden voor bijscholing hoogspanning zeevarenden

Maritiem officiers en zeevarende werktuigkundigen die een bijscholing in de hoogspanning moeten volgen, conform de wet Zeevarenden, hebben daar nog zes maanden de tijd voor. Zij moeten de additionele training voor 31 december 2016 afronden om hun vaarbevoegdheidsbewijs (vbb) geldig te houden.

Elektriciteit speelt een cruciale rol op schepen, zo wordt elektrische energie in eigen beheer opgewekt en gedistribueerd. Elektrische installaties aan boord zijn onmisbaar voor navigatie, voortstuwing en communicatie. Ook drijven installaties systemen aan die zorgen voor de verlichting, drinkwater en koeling. Om alles werkend te houden en de veiligheid daarbij te waarborgen, moeten zeelieden hun kennis opschroeven van hoogspanning om ongelukken en uitval van een installatie te voorkomen.

Het KIWA Register, verantwoordelijk voor de uitgifte en verlenging van het vbb, adviseert zeevarenden zich tijdig te melden. De certificaatverstrekker verwacht namelijk een aanvraagpiek eind 2016 waarbij tienduizend bewijzen moeten worden omgezet.