Nog geen verbod op stookolie in de scheepvaart

Tijdens een conferentie van International Maritime Organisation (IMO) is er wederom geen beslissing genomen over een mogelijk verbod op stookolie in de scheepvaart. Een beslissing werd uitgesteld, zo meldt EenVandaag.

“De vervuilde scheepvaart is een groot probleem”, zegt Dan Veen tegen EenVandaag, deskundige op het gebied van internationale scheepvaart. “Er zijn heel veel schepen en ze zijn nogal vies. In totaal zijn er zo’n 100.000 schepen per dag op pad. Deze schepen verbruiken gemiddeld 50.000 tot 70.000 liter brandstof.” Volgens Veen is de stookolie waar de schepen op varen giftig. “Er zitten stoffen in zoals asfaltenen en zwavel. Toch gebruiken bijna alle schepen de stookolie omdat het behoorlijk goedkoop is.”

“In april 2018 wordt er opnieuw gepraat over een mogelijk verbod”
Onder andere Canada, de VS, Duitsland en Nederland zijn voor een mogelijk verbod op stookolie, vooral in het noordpoolgebied. Toch zag Eelco Leemans van Clean Artic Alliance, aanwezig in Londen, ook wel een paar kleine lichtpuntjes. “Er is afgesproken dat er in april 2018 opnieuw wordt gepraat over een mogelijk verbod.” Hoewel het ambitieus lijkt, gelooft Leemans echt in de mogelijkheid in 2020 stookolie uit het noordpoolgebied te verbannen. “Een wereldwijd verbod daarentegen is echt nog heel ver weg. Ik zie niet eens een datum waarop dat zou moeten ingaan.”

Lees het gehele artikel op EenVandaag