Nominaties KNVTS Schip van het jaar-prijs 2013 bekend

De jury van de KNVTS Schip van het Jaar-prijs heeft uit elf aanmeldingen een drietal schepen genomineerd voor Nederlands meest prestigieuze maritieme prijs. De prijs zal dit jaar voor de 16e maal worden uitgereikt tijdens het Maritime Awards Gala in De Broodfabriek in Rijswijk op 31 oktober.

De genomineerden in willekeurige volgorde zijn:

• Hopperzuiger ‘Reimerswaal’ Scheepswerf Gebr. Kooiman B.V.

Goed 2

‘Reimerswaal’, genomineerde KNVTS Schip van het Jaar-prijs 2013. (photo courtesy Scheepswerf Gebr. Kooiman)

 

• Pilot station vessel ‘Polaris’ Barkmeijer Stroobos B.V.

Goed 3

‘Polaris’, genomineerde KNVTS Schip van het Jaar-prijs 2013. (photo courtesy Loodswezen)

 

• Binnenvaarttanker ‘Greenstream’ Peters Shipyards

Goed 1

 ‘Greenstream’, genomineerde KNVTS Schip van het Jaar-prijs 2013. (photo courtesy Peters Shipyards)

“De genomineerde schepen onderscheiden zich ieder op hun eigen specifieke aspecten en dat maakt het uiteindelijke beslissingsproces er niet makkelijker op,” aldus jury-voorzitter Arie Peterse. “De ervaring leert dat de presentaties door de genomineerde bedrijven een doorslaggevende rol kunnen spelen in het jurybesluit.”

Schepen die in aanmerking komen voor de Schip van het Jaar-prijs moeten in Nederland zijn ontworpen, grotendeels zijn (af)gebouwd en tussen 1 mei 2012 en 1 mei 2013 zijn opgeleverd. De jury toets de ingediende schepen aan de criteria Ontwerp, Economie, Duurzaamheid, Veiligheid en Bouwproces.

Evenals vorig jaar waren met de inzendingen ook dit jaar alle categoriën die de Schip van het Jaar-prijs vertegenwoordigd, op de categorie Visserij na. “Alhoewel het aantal opgeleverde schepen dat voor de prijs in aanmerking zou kunnen komen hoger ligt dan de aanmeldingen, geeft de diversiteit aan aanmeldingen een goed beeld van de breedte van de Nederlandse scheepsbouw,” vervolgt Peterse. “De vertrouwelijkheid tussen opdrachtgever en werf belet echter soms dat een schip aangemeld wordt.”

De Koninklijke Nederlandse Vereniging van Technici op Scheepvaartgebied (KNVTS) heeft ten doel om de ontwikkeling van maritieme techniek te stimuleren. Hoofdlijnen hierin zijn het verspreiden van kennis van de maritieme techniek, het stimuleren van innovatie en maritiem technisch onderwijs. De vereniging bewerkstelligt dit door het organiseren van netwerkbijeenkomsten zoals maritiem technische lezingen, excursies en congressen, waarmee tevens de onderlinge relatie tussen maritiem-technische vakmensen wordt versterkt. Daarnaast worden jaarlijks de “KNVTS Schip van het Jaar Prijs” voor het meest innovatieve schip en maritieme afstudeerprijzen uitgereikt. Voor maritieme technici is de KNVTS een zeer hechte basis voor een solide netwerk binnen de maritieme industrie.