Noodhulp van Marine bij Haïti beëindigd

Sinds het begin van de inzet van de marineschepen Zr.Ms. Holland en Zr.Ms. Pelikaan bij Haïti, hebben de schepen 450 ton aan hulpgoederen naar de kust getransporteerd zoals water, hygiëneboxen, bouwmaterialen, rijst, dekens, tentzeilen etc. Dit deden zij voornamelijk aan de Westkust van het eiland, waar orkaan Matthew de meeste schade heeft aangericht en waar diverse steden en dorpen onbereikbaar waren via de weg.

Het verlenen van noodhulp na de passage van een orkaan is een van de hoofdtaken van het ministerie van Defensie in het Caribisch Gebied. De inzet van de schepen bij Haïti heeft twee en een halve week geduurd. Tijdens deze inzet hebben zij zich voornamelijk gericht op het verlichten van menselijk lijden en het leggen van een goede basis waarop andere hulpverleningsorganisaties verder kunnen bouwen.

Verschillende functionaliteiten aan boord
Voor deze taak hadden de marineschepen naast hun eigen bemanning een grote diversiteit aan extra personeel aan boord. Mariniers van het squadron op Aruba voor de beveiliging van het goederentransport, genisten van de landmacht voor opbouwwerkzaamheden, een hydrografisch team om vaarwegen op te nemen en steigers te inspecteren, medici en allerlei technisch specialisten.

Tijdens de inzet is nauw samengewerkt met vertegenwoordigers van de Haïtiaanse regering, het World Food Program en organisaties zoals het European Union Civil Protection Mechanism, een coördinatieteam bestaande uit experts van verschillende nationaliteiten, en de Verenigde Naties om zeker te stellen dat goederen op de juiste plek terecht komen.

De schepen keren terug naar Curaçao voor drugsbestrijdingsoperaties
Nu de inzet voor de eenheden van Defensie in het Caribische Gebied bij Haïti is afgelopen, keren de schepen terug naar Curaçao. Hier zullen de bemanningen zich voorbereiden op hun volgende inzet in onder meer het strategische transport tussen de eilanden en drugsbestrijdingsoperaties.