Noorse maritieme sector succesvol vanwege robuuste samenwerking

  • binnenland

De Noorse maritieme sector dankt zijn succes aan integraal samenwerken. Bedrijven, financiële instellingen en overheden slaan de handen effectief ineen om orders binnen te krijgen en maken zo indruk op de internationale maritieme en offshore markten. Daarnaast profileert het land zich als kenniscentrum en voert zij een actief promotiebeleid. Nederland kan van de Noorse aanpak leren door slimmer gebruik te maken van de financieringsregels binnen de OESO, in grotere consortia aan te bieden en een minder bescheiden export promotioneel beleid te voeren.

Deze conclusies staan de rapportage ‘Noorwegen: onderzoek ‘best practises’ in de maritieme sector’, dat tijdens de vakbeurs Europort werd gepresenteerd. Deze studie werd door NML gepubliceerd in het kader van het project ‘Maritime Hotspots’. Zij werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Bloem Doze Nienhuis en gefinancierd door het Ministerie van I&M.

Volgens onderzoeker Harry Doze geeft de studie een geheel andere kijk op Noorwegen. ‘Het succes van Noorwegen wordt meestal verklaard door hun rijke olie- en gas achtergrond. Wij hebben gevonden dat dit niet de hele waarheid is. Het sterke thuisfront van rederijen speelt een rol, de financieringsmogelijkheden op de beurs van Oslo en vooral ook de manier van zaken zijn succesfactoren. Noren werken simpelweg beter samen dan wij. Het concept van integraal samenwerken is in Nederland zeer bekend. Het zou vaker in praktijk gebracht kunnen worden door elkaar meer te gunnen.’

Meer… Nederland Maritiem Land 

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten