North Sea Port tekent samenwerkingscontract met Oekraïne

Vandaag tekent een uitgebreide delegatie van North Sea Port een nieuw samenwerkingsakkoord met de haven Mykolaiv in Oekraïne. De delegatie brengt van 21 tot en met 23 mei een bezoek aan de havenstad Mykolaiv.  

Oekraïne en Mykolaiv zijn belangrijke handelspartners
Oekraïne is al enige tijd van belang voor North Sea Port. Met een totale tonnage van 1,1 miljoen ton via zeevaart staat Oekraïne op de 17e plaats van de handelspartners. Mykolaiv is één van de belangrijkste Oekraïense havens van waaruit goederen worden geëxporteerd. De haven van Mykolaiv neemt hiervan een vierde van de overslag voor haar rekening. Het betreft voornamelijk de export van mais en raapzaad.

Handel bevorderen
Tijdens deze vierdaagse missie worden verschillende terminals en bedrijven bezocht. De North Sea Port-delegatie neemt ook deel netwerkmomenten met de plaatselijke havenbedrijven. Met de vernieuwing van dit samenwerkingsakkoord willen beide havens de handel verder blijven bevorderen. Oekraïne is immers strategisch gelegen op het kruispunt van transportroutes richting Azië en Europa. Een eerste samenwerkingsovereenkomst tussen North Sea Port en de haven van Mykolaiv werd in november 2010 getekend tijdens een (Belgische) prinselijke missie naar Oekraïne. In 2011 en 2017 ontving North Sea Port op haar beurt een delegatie van Mykolaiv.

Mykolaiv belangrijk knooppunt voor multimodaal vervoer
Mykolaiv ligt in het zuiden van Oekraïne op een schiereiland aan de Zwarte Zee. Met een inwonersaantal van meer dan een half miljoen is het een administratief, industrieel, cultureel en wetenschappelijk centrum.

Mykolaiv is een belangrijk knooppunt voor zeevaart en binnenvaart, spoor, luchtverkeer en wegen. Als haven heeft het met zijn 50 miljoen inwoners een uitgestrekt achterland dat aansluit bij de buurlanden Rusland, Wit-Rusland, Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië en Moldavië.