Ocean Cleanup officiëel gestart, plastic ‘opruimsysteem’ onderweg naar de Grote Oceaan

“The Ocean Cleanup”

 
Zaterdagavond is het door 24-jarige Nederlander Boyan Slat ontwikkelde opruimsysteem, een enorme buis die plastic in de oceaan bij elkaar gaat vegen, vertrokken vanuit San Francisco richting de Grote Oceaan.

Great Pacific Garbage Patch
Na een aantal weken testen voor de kust van de Noord-Amerikaanse stad is het gevaarte van The Ocean Cleanup gereed om de plastic soep in de oceaan aan te gaan pakken.
In de groeiende drijvende plastic soep, de zogeheten Great Pacific Garbage Patch die ongeveer drie keer zo groot is als Frankrijk, dobberen naar schatting 1800 miljard stukken afval.

Naast de Great Pacific Garbage Patch zijn er op dit moment nog vier grote afvalhopen in de oceanen, en een nieuwe hoeveelheid afval onderweg vanaf het vasteland. Wanneer afval te lang in het water ligt gaat het verbrokkelen met alle gevolgen van dien voor het milieu en voornamelijk de dieren die in en rondom het water leven. Om deze reden begon de Nederlander Boyan Slat zes jaar geleden met het uitwerken van zijn opruimsysteem genaamd System 001, en met het oprichten van het overkoepelende bedrijf The Ocean Cleanup.

“The Ocean Cleanup”

 
System 001
System 001 is een zelfstandig opruimsysteem bestaande uit een 600 meter lange arm die zo is ontworpen dat het in de vorm van een C door de wind en golven over zee voortbeweegt. Met behulp van schepen kan het gevangen afval vervolgens naar het vasteland worden gebracht voor recycling.

Als alles volgens plan gaat hoopt The Ocean Cleanup in de komende jaren meer van dit soort armen te kunnen bouwen om zo hun daadwerkelijke doel te behalen; in vijf jaar tijd de drijvende vuilnisbelt halveren en rond 2040 90 procent van het afval hebben verwijderd.

Kritiek
Toch is er ook kritiek op de oplossing van The Ocean Cleanup. Wetenschappers zetten vraagtekens bij het feit dat er naar schatting maar 3 procent van al het plastic dat in de zee ligt op de oppervlakte blijft drijven.

Ook is het nog onzeker of het systeem het plastic bij elkaar weet te houden bij heftige weersomstandigheden in combinatie met het groeiende gewicht van de plastic troep (de Geat Pacific garbage Patch weegt naar schatting zo’n 80 miljoen kilo).

 

This embedded content is only visible after accepting cookies.


De tocht van de installatie was via een live-stream te volgen. Het schip zet eerste koers naar een eiland uit de kust. Na twee weken testen zal het schip zijn reis vervolgen naar de plastic soep, zo’n 1800 kilometer verder.

Kijk voor meer informatie op www.theoceancleanup.com