‘Ocean Warrior’ onderweg naar 1e missie tegen walvisjagers

  • binnenland

Het nieuwe patrouilleschip ‘Ocean Warrior’ is samen met de ‘Steve Irwin’ onderweg naar het Antarctische walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan voor de 11e walvisbeschermingscampagne van Sea Shepherd ‘Operation Nemesis’ genaamd. Beide schepen zijn op 7 december vertrokken, de Ocean Warrior vanuit Hobart, Tasmanië en de Steve Irwin vanuit Melbourne, Australië. De schepen gaan de Japanse walvisjagers dwarsbomen bij het jagen op dwergvinvissen. Sea Shepherd verwacht dat de Ocean Warrior grote veranderingen teweeg zal brengen tijdens Operation Nemesis omdat dit schip snel genoeg is om elke walvisvaarder in te halen en omdat het schip een zeer krachtig waterkanon aan boord heeft.

Japan heeft zichzelf een quotum van 333 dwergvinvissen opgelegd. Wat opmerkelijk is omdat door het Internationaal Gerechtshof en het wetenschappelijke comité van de Internationale Walviscommissie de walvisvangst voor ‘wetenschappelijk onderzoek’ afgekeurd heeft. In 2015 heeft het Australische Nationale Gerechtshof de Japanse walvisvaarders een boete van 1 miljoen Australische dollars opgelegd voor het jagen in een Australisch walvisreservaat, dit is echter nooit betaald.

De Japanners jagen tussen december en maart op walvissen. De schepen zijn beide dusdanig uitgerust dat ze maanden onder barre omstandigheden op zee kunnen blijven om de walvissen van de Zuidelijke Oceaan te beschermen. In de voorgaande 10 campagnes van Sea Shepherd zijn meer dan 6000 walvissen gered van de harpoenen van illegale Japanse walvisjagers.

Bemanning van 50 personen komen uit 8 verschillende landen 
“De bemanning heeft heel hard gewerkt om het schip gereed te maken en iedereen is super opgewonden nu we onderweg zijn,” zei Wyanda Lublink, kapitein van de Steve Irwin. De twee schepen van Sea Shepherd hebben samen een bemanning van 50 personen uit 8 verschillende landen: Australië, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Oostenrijk, Spanje, Canada en de VS. “Ze kijken erg uit naar het afreizen naar Antarctica en om de verbluffende schoonheid van dit deel van de wereld met eigen ogen te kunnen zien. Een plek waar illegale walvisvaarders van de andere kant van de wereld absoluut niet thuis horen.”

“Het is tijd dat Japan het Internationale Gerechtshof, het Australische Nationale Gerechtshof en het mondiale verbod op commerciële walvisjacht respecteert en een einde maakt aan hun zogenaamde wetenschappelijke dodelijke jacht op walvissen aan de kust van Antarctica,” aldus Jeff Hansen, directeur van Sea Shepherd Australië.

 

Related news

List of related news articles