Oesterbank in Gemini offshore Windpark gezond en groeit goed

De oesterbank die in mei in het Gemini offshore windpark is geplaatst ontwikkelt zich goed. Luuk Folkerts van Gemini, monitort de natuur en omgeving in het windpark: “We dachten dat het windpark een goede plek zou zijn omdat hier vroeger oesterbanken voorkwamen, omdat de bodem hier met rust wordt gelaten en hier stenen om de windmolens liggen waar de oesterbank op kan groeien. Het is geweldig dat we nu zien dat ze zich hier weer ontwikkelen.”

De oesterbank is door het Wereld Natuur Fonds, Ark Natuurontwikkeling en Gemini zelf in het windpark geplaatst. Het onderzoek is onderdeel van een driejarig experiment. Uit de eerste monitoring en inspectie in het lab bij Wageningen Marine Research eind juli blijkt dat de oesters goed groeien.

Eitjes aangetroffen
Met een onderwaterrobot of ROV (remotely operated vehicle) is een onderzoekskooi omhoog gehaald. Alle oesters in de onderzoekskooi leven nog en ze zijn de afgelopen maanden goed gegroeid. Er zijn 22 oesters getest. Bijna alle oesters hadden groeiranden van meer dan 10 milimeter. Bij 10 oesters zijn eitjes aangetroffen, maar nog geen larven. Het zijn mooie signalen dat er voortplanting aan zit te komen en daarmee mogelijke uitbreiding van de oesterbank. Tijdens het onderzoek zijn ook lege mosselschelpen te water gelaten die als schone ondergrond kunnen dienen voor de oesterlarven om zich op te vestigen.

Oesterbanken versterken voor belangrijk leefgebied
De hoop is dat dit voldoende oesters zijn, die genoeg nakomelingen geven om de oesterbanken te versterken, zodat deze weer de rol kunnen vervullen van belangrijk leefgebied als schelpdierbank.

Oesters inspecteren met Knut de Noorse visser bij aanleg van de oesterbank in mei. Foto: WWF

Mariene bioloog Emilie Reuchlin van WWF: “Het is fantastisch dat we goede resultaten zien op de oesterbanken die we hebben geplaatst op de Borkumse Stenen én in windpark Gemini. Het is extra mooi omdat niemand het eerder heeft geprobeerd en we niet zeker wisten of het zou lukken. We zien groei en tekenen van voortplanting en dat hadden we niet durven hopen.”

In dit project werkt WWF samen met ARK Natuurontwikkeling, Bureau Waardenburg, SAS Consultancy en Wageningen Marine Research.