Offshore Jacket en Access Deck onderweg naar Britse Noordzee

  • buitenland

HFG heeft het Culzean Wellhead jacket en Access Deck voor Maersk Oil afgerond. Op 13 april is bij Heerema Vlissingen het Wellhead jacket vertrokken naar de eindbestemming, het Ultra High Pressure High Temperature Culzean ontwikkelingsveld in de Britse sector van de Noordzee. Twee dage eerder vertrok het Wellhead Access Deck al bij Heerema Hartlepool. Heerema Marine Contractors voert de installatie uit in de Britse Noordzee.

Het Culzean veld – ontdekt in 2008 – bevindt zich in de Britse sector in het midden van de Noordzee, zo’n 250 kilometer ten oosten van Aberdeen in blok 22/25a. De waterdiepte is circa 88 meter en de bron bevindt zich ongeveer 4.300 meter onder zeeniveau. Het totale Culzean ontwikkelingsproject bestaat uit een wellhead platform, een centraal processing facility platform en een apart utility & living quarter platform met een capaciteit voor ruim 100 mensen. De platforms worden met elkaar verbonden via twee bruggen die ongeveer 100 meter lang zijn. De verwachting is dat het eerste gas in 2019 wordt geproduceerd. Het Culzean project heeft de potentie om in 2020/21 in ongeveer 5% van de Britse vraag naar gas te voorzien.

Project Manager Culzean Patrick Put van HFG: “Het is het eerste jacket voor dit veld. Het gaat om een twisted base jacket, dat wil zeggen dat de onderzijde van het jacket, met de pile sleeve clusters, 45 graden gedraaid staat ten opzichte van de toren om het drill rig betere toegang te geven. We kunnen trots zijn op het jacket dat het resultaat is van de geoliede onderlinge samenwerking tussen de HFG yards in Hartlepool, Zwijndrecht, Opole en Vlissingen.” De Heerema aanpak van de opdracht was voor Maersk Oil in september 2015 mede aanleiding om HFG een tweede contract voor Culzean te gunnen; de Engineering, Procurement & Construction van de jackets voor zowel het centrale processing facilities platform als het utility & living quarter platform. De constructiewerkzaamheden voor dit project zijn begin dit jaar gestart bij Heerema Hartlepool en Heerema Vlissingen. “We zijn blij de eerste van drie jackets conform schema te zien vertrekken. Deze eerste was een uitdaging vanwege de gecompliceerde vorm. Maersk Oil heeft ons als bedrijf gepusht om de hoogst mogelijke kwaliteit te leveren en we zijn er trots op dit te hebben bereikt “, aldus Koos-Jan van Brouwershaven, CEO van Heerema Fabrication Group.

Op 21 oktober 2014 gaf Maersk Oil de Procurement & Construction opdracht voor het Culzean Wellhead jacket, het Wellhead Access Deck en de Access ways aan HFG. Heerema Vlissingen heeft de constructie van het jacket voor zijn rekening genomen. Het Wellhead Access Deck met de Access ways is gefabriceerd door Heerema Hartlepool in het Verenigd Koninkrijk. Twee van de vier pile sleeve clusters zijn door Heerema Zwijndrecht gemaakt. HFG Polska heeft de conductor guides en de grillage gemaakt. Het jacket is 114 meter hoog en meet op de bodem 31 x 31 meter en bij de top 22 x 22 meter. Het totale gewicht van het Wellhead jacket, het Wellhead Access Deck en de Access ways bedraagt 7.100 ton.

Related news

List of related news articles