Offshore put Rotterdam in gebruik

Offshore put Rotterdam in gebruik

Donderdag 12 mei heeft Havenbedrijf Rotterdam in het Calandkanaal vier ligplaatsen aan palen officieel in gebruik genomen. Schepen van 70 tot 380 meter kunnen hier in vrijwel alle omstandigheden natte- en droge bulk boord-boord overslaan. Lengte en diepgang, tot bijna 23 meter, zijn voldoende voor de grootste schepen ter wereld. Eén van de ligplaatsen is bovendien zeer geschikt voor offshore-eenheden. Er is veel belangstelling voor de openbare ligplaatsen als aanvulling op de terminals en als alternatief voor de lastig beheersbare boord-boordoverslag op zee. Het Havenbedrijf Rotterdam investeerde circa vijftien miljoen euro in de vier ligplaatsen.

Van klein tot groot…

De vier ligplaatsen – palen met de nummers 78, 79, 80 en 84 – zijn openbaar en worden geboekt via internet. Ze zijn, met een zekere specialisatie, geschikt voor alle soorten schepen en lading: ruwe olie, olieproducten, gasolie, chemicaliën, LPG, droge bulk, enz. Palen 78 (70 tot 140 meter) en 79 (120 tot 230 meter) zijn speciaal ingericht voor boord-boordoverslag tussen kleinere zeeschepen, zoals LPG- en chemicaliëntankers en droge-bulkschepen. Palen 80 is bestemd voor boord-boordoverslag van en naar Very Large Crude Carriers (VLCC’s) en Capesize-schepen tot 380 meter lengte. Dit kan ook op palen 84, met een diepgang van 23,65 meter primair een locatie voor werkzaamheden aan offshore-objecten. Het is een aanvulling op het Rotterdamse offshore- en reparatiecluster. Objecten kunnen er kortstondig wachten, gereed worden gemaakt voor een nieuwe opdracht of getest worden. In de resterende tijd kunnen hier VLCC’s en Capesize-schepen afmeren. Alle vier de palensets zijn ook beschikbaar als kortstondige wacht-, reparatie- of bunkerplaats.

Alternatief

Ten opzichte van overslag op zee hebben de nieuwe ligplaatsen veel voordelen. Men is onafhankelijk van het weer en kan continue werken. Dit spaart tijd en biedt prestatiegaranties; belangrijke factoren voor de handelssector. In de haven zijn bovendien alle faciliteiten en vormen van dienstverlening direct bij de hand en kunnen incidenten sneller en beter bestreden worden. Mede vanwege de incidentbeheersing wordt de regelgeving voor overslag op zee steeds strenger gereguleerd.

Draaischijf

Hoewel de palen geschikt zijn voor allerlei soorten goederen, zijn en blijven olieproducten de belangrijkste groeimarkt. De productie verschuift naar de bron en ook moet de wereldwijde onbalans tussen productie en afzetmarkten hersteld worden. Handel en vervoer krijgen zo een steeds grotere rol. Rotterdam is daarvoor hét draaipunt: voor tussenopslag en menging van olieproducten op specificatie en voor het rechtstreeks overslaan tussen kleinere en grotere zeeschepen. De ligplaatsen zijn een uitbreiding van en aanvulling op de talrijke faciliteiten van tankterminals en raffinaderijen. Zij en de andere dienstverleners kunnen vraag en aanbod beter combineren. Tankers die bij de terminals leegkomen worden aan de palen weer boord-boord beladen en vice versa. Voor schepen met droge bulk ligt het accent op het lossen. Kolenschepen bijvoorbeeld, die vol beladen te diep steken voor het rechtstreeks aanlopen van andere havens in Noordwest-Europa, kunnen eerst in Rotterdam aan de palen een deel van hun lading overzetten in binnenvaartschepen en coasters.

Boeien en palen algemeen

In totaal zijn er 21 boeien en palen voor boord-boord overslag, verspreid over de Waalhaven, Pernis. De totale overslag op boeien en palen schommelde tot 2007 jarenlang rond de 10 miljoen ton. Vooral door de ingebruikname van Palen 80 is de overslag opgelopen tot 16 miljoen ton in 2008. Door de economische crisis is de boeienoverslag in 2009 van vooral droge bulk drastisch teruggevallen.

Overslag boeien en palen (in miljoenen tonnen)

2006 9,5

2007 10,6

2008 15,8

2009 13,5

2010 14,6

Sinds de komst van palen 80 vindt de meeste overslag plaats in de Europoort, vooral in olieproducten. Andere goederensoorten zijn agribulk in de Waalhaven en overig droog massagoed in de Botlek. De overslag van overig nat massagoed is vrij stabiel met circa 1 mijloen ton, vooral in de Botlek en in toenemende mate in de Europoort.

De top drie van overslaglocaties (Palen 80 Calandkanaal, B29 Waalhaven en B66 Botlek) is goed voor ca. 60% van de totale overslag op boeien en palen. Voor de top vijf, inclusief B62 Botlek en B26 Waalhaven, loopt dit verder op tot 75%. Dit zijn de locaties voor diepstekende, dus grotere schepen. Op de overige boeien worden de kleinere schepen geaccommodeerd. Ook worden de kleinere boeien méér gebruikt om te wachten, repareren en bunkeren.

Bron: www.portofrotterdam.nl