Offshore Wind Services geeft opdracht tot bouw van Damen FCS 2008 voor Nederlands offshore-windproject

Het Nederlandse bedrijf Offshore Wind Services (OWS), specialisten op het gebied van schepen die bemanning van en naar offshore-windparken vervoeren, heeft opdracht gegeven tot de bouw van een Damen FCS 2008. Dit is het tweede schip dat het bedrijf dit jaar bij Damen heeft besteld.

Workships - turbine

Damen Shipyard Den Helder zal het schip volgens de specifieke wensen van de klant bouwen. Dit betekent onder andere dat het schip zal beschikken over een tweede generatorset en een offshore-kraan. Ook zal het schip in de kleuren van OWS worden geschilderd. Het schip zal de Offshore Waddenzee worden gedoopt. De opdracht is met name opmerkelijk vanwege de snelheid waarmee deze wordt uitgevoerd. Jelle Meindertsma, Damen Sales Manager, zegt: “In juni is opdracht gegeven tot de bouw en in augustus zal het schip al kant en klaar worden opgeleverd en kan dan aan de slag.”

Een Nederlands project
Jelle Meindertsma onderstreept dat het een zeer Nederlands project is: “Het is zo Nederlands als klompen en kaas! Het is een Nederlands bedrijf dat de opdracht heeft gegeven, het wordt op een Nederlandse werf gebouwd, en het gaat voor een ander Nederlands bedrijf (Van Oord) aan het werk bij een Nederlands windpark.” Het schip zal daar met twee andere schepen van OWS voor Van Oord werken aan de aanleg van het Luchterduinen offshore-windpark.

Philip Woodcock, Operations Director bij Offshore Wind Services, zegt, “We kijken erg uit naar de oplevering van dit nieuwe schip. De FCS 2008 is bijzonder goed geoutilleerd voor de aanleg van een offshore-project zo dicht onder de kust als Luchterduinen. De specifieke Damen-aanpak, waarbij schepen op voorraad worden gebouwd, zorgt ervoor dat de levertijden zeer kort zijn, waardoor wij onze klanten volgens schema service van topkwaliteit kunnen bieden.”

Succesvolle trials
De opdracht werd gegeven na een aantal succesvolle trials op de Noordzee bij het Prinses Amalia Windpark. De FCS 2008 heeft een romp met een bijlboeg, waardoor het schip weinig last heeft van slamming. Het schip biedt daardoor ook bij ruw weer veel comfort voor de bemanning. Dit is het tweede schip dat OWS dit jaar bij Damen heeft besteld. Het eerste schip, een FCS 2610, wordt op dit moment gebouwd in Singapore en zal later dit jaar worden opgeleverd. De FCS 2008 is gelanceerd in het kielzog van de succesvolle FCS 2610 en is speciaal bedoeld voor situaties waarin ook een kleiner schip prima voldoet aan de eisen van een bepaad project.

Meer… Damen