Offshore windpark in Zeeland

Op vrijdagmiddag 16 juli, op de terminal van Verbrugge, tekenden DELTA Energy B.V., Heerema Vlissingen B.V., Verbrugge Zeeland Terminals B.V., Zeeland Seaports, Zeeuwind en ZMf een intentieverklaring om samen de ontwikkeling van een offshore windturbinepark buiten de Zeeuwse kust te verkennen. Met grote onderdelen voor zeewindmolens op de achtergrond spraken zij de gezamenlijke ambitie uit om een impuls te geven aan een duurzame Zeeuwse haveneconomie.

Op ludieke wijze werd de naam van het consortium bekendgemaakt: Zeeuws Offshore Windproject (ZOWP). Al abseilend van de grote gele windmolenonderdelen onthulden twee klimmers het spandoek met daarop de naam van het samenwerkingsverband. Het leverde een luids applaus en een flinke ambitie op voor Zeeland. Het consortium is een breed samenwerkingsverband: met DELTA als energieleverancier, met Heerema als ervaringsdeskundige van offshore technologie met Zeeland Seaports en haar haven, Verbrugge met logistieke expertise en met Zeeuwind en ZMf voor draagvlak naar de burger en achterban.

Het windpark dat ZOWP wil gaan ontwikkelen, komt in de Noordzee. De windturbines komen buiten het zichtveld van de Zeeuwse kust te liggen. Het wordt een omvangrijk park met een vermogen van 250 MW tot 500 MW. De grootte van het park is afhankelijk van de plannen van de overheid en de mogelijkheden die ZOWP ziet.

Rekenvoorbeeld
Een windmolen op zee draait ongeveer 3.350 uur per jaar op vol vermogen (bron ECN). Dus een molen van 1MW draait 3.350 x 1.000 kw = 3.350.000 Kwh per jaar. Een windpark van 250MW draait dan 250 x 3.350.000 =837.500.000kwh, iets naar boven afgerond is dat 850 miljoen kwh. Uitgaande van een gemiddeld gezins-verbruik, is het verbruik per gezin ongeveer 3400 kwh per jaar. Dat betekent dat we met een windpark van 250 MW zo’n 250.000 gezinnen van energie kunnen voorzien ( Zeeland telt zo’n 166.000 huishoudens (bron CBS)).

Het windpark is daarnaast ook goed voor de Zeeuwse werkgelegenheid. De bouw levert lokale bedrijvigheid op. Ook op lange termijn levert het park extra banen op, de windmolens moeten tenslotte periodiek onderhouden worden. Daarnaast levert het ontwikkelen en uitvoeren van een offshore windpark specifieke kennis en ervaring aan de deelnemende Zeeuwse bedrijven, dat levert een goede positie op bij de bouw van toekomstige windparken in Nederland en Europa.

Het initiatief om te starten met dit brede consortium lag bij de ZMf. De door de ZMf opgestelde visie naar een CO2-neutraal Zeeland lag daar aan ten grondslag. De ZMf vindt het, net als de andere betrokken partijen, belangrijk dat duurzame energie ook in Zeeland wordt bevorderd.

Bron: ZMF, 19-07-2010;