Offshore windpark Nobelwind in België eerder klaar

 

De werkzaamheden aan Nobelwind, het windpark op circa 45 kilometer uit de kust van Oostende in België, zijn zo goed als afgerond. Op 3 april werd de 50e en laatste windmolen geplaatst door Jan De Nul en dat is een maand eerder dan gepland.

Meewind, het beleggingsfonds in Nederland dat uitsluitend in groene energieprojecten belegt, is een van de drie aandeelhouders. Bijzonder is dat via Meewind circa 5000 Nederlandse en Belgische particulieren mee-investeren in het gloednieuwe park: samen zijn zij voor 20% eigenaar. In totaal is Nobelwind goed voor groene windstroom voor circa 188.000 huishoudens.

Na de installatie van de laatste windturbine droeg MHI Vestas, de Deense windmolenleverancier, de installatiekraan van het schip ‘Vole Au Vent’ voor het laatst over aan Jan De Nul. Nobelwind is het eerste project voor het nieuwe installatieschip Vole au Vent. Het schip voer telkens heen en weer tussen Denemarken en het windpark met alle benodigde materialen voor de installatie van 7 tot 8 turbines per keer.

Windpark sneller klaar door weinig wind
In de tweede helft van 2016 waaide het opvallend weinig. Weliswaar een tegenvaller voor windstroom in het algemeen, maar daardoor ging de bouw van Nobelwind wel sneller dan gepland. Eind 2015 vond de zogeheten financial close plaats: met het project is een bedrag van 655 miljoen euro gemoeid. In april 2016 begonnen de offshore werkzaamheden. Gisteren, iets meer dan 11 maanden later, werd de laatste 3,3 MW turbine neergezet.

Alle molens draaien aan het eind van het jaar
Van de 50 windmolens draaien er nu al 33. De laatste 17 turbines gaan de komende weken draaien waarna een testperiode start onder de verantwoordelijkheid van turbineleverancier MHI Vestas. Na de testfase wordt het project opgeleverd en overgedragen naar aandeelhouders Parkwind (40%), Sumitomo (40%) en Meewind. Dat is naar verwachting in het vierde kwartaal van 2017.