Offshore windpark Nobelwind is operationeel

De 50e en laatste turbine van Nobelwind is aangesloten op het elektriciteitsnet. Het windpark ligt op circa 45 kilometer voor de kust van Oostende in België. Na een jaar dat de bouwwerkzaamheden op zee startten is het windpark volledig operationeel. De opening van Nobelwind vond afgelopen woensdag 24 mei plaats. In totaal is Nobelwind goed voor 165 MW groene windstroom, voor circa 186.000 huishoudens. Nu volgt een periode van proefdraaien en ligt de verantwoordelijkheid voor het park nog bij de bouwers en leveranciers. In december vindt de definitieve oplevering plaats.

Meewind, het beleggingsfonds in Nederland dat in groene energieprojecten belegt, is een van de drie aandeelhouders in Nobelwind. Bijzonder is dat via Meewind circa 6000 Nederlandse en Belgische particulieren mee-investeren in het gloednieuwe park: samen zijn zij voor 20% eigenaar.

Willem Smelik, bestuurder van Meewind: “De succesvolle snelle bouw van Nobelwind vergelijk ik graag met Zwitsers precisie-uurwerk: zo nauwkeurig en efficiënt ging het. Tegelijkertijd verbind ik er ook een signaal aan naar de Nederlandse overheid. Want samen met Parkwind en het Japanse Sumitomo hebben wij nu 552 MW aan windstroom voor de kust van België gerealiseerd. Ter illustratie: alle Nederlandse offshore parken hebben een gezamenlijk vermogen van 957 MW. Dat is nog maar een fractie van wat de windproductie op zee volgens nationale duurzaamheidsdoelen moet zijn, namelijk 4.450 MW in 2023.”

Tempo overheid omhoog
“We zijn ooit met Meewind gestart om windparken te financieren. Intussen is financiering geen knelpunt meer. Waar de energietransitie in Nederland tegenaan loopt is het trage tempo van uitgifte van concessies voor windparklocaties door de Nederlandse overheid. Dus houden we als Meewind de druk daarop, onder meer door te pleiten voor verplichte burgerparticipatie in nieuwe parken. Wij hebben een grote achterban die graag wil participeren in parken. En we roepen mensen actief op om zich bij ons te melden via meewind.nl/voorinschrijving. Zo laten we massaal zien dat de energietransitie ieders wens is en dat de overheid nu onmiddellijk en urgent móet versnellen,” aldus Smelik.