Olieplatform Statfjord A in Noordzee ontruimd na aanvaring

Het olieplatform Statfjord A van Equinor Energy is vannacht aangevaren door supply vessel PSV Sjøborg dat goederen naar het platform moest brengen. Er raakte niemand gewond maar de 276 mensen op het platform zijn wel geëvacueerd.

Statfjord A platform aangevaren door supply vessel Foto Equinor 7-6-219
Op de foto is te zien waar de PSV Sjøborg in botsing kwam met het platform Statfjord A, en de zichtbare schade aan de hanger van de buitenste van de reddingsboten. Foto, Equinor.

Waardoor het mis ging is nog niet duidelijk. Volgens Equinor was er geen sprake van gevaar omdat er op het moment van de aanvaring niet geboord werd naar olie.

Er wordt nu onderzocht hoe groot de schade aan het platform is. Het schip heeft ook schade opgelopen maar kon wel op eigen kracht naar de Noorse kust varen. Er waren 12 opvarenden.

Statfjord A is een verouderd platform en wordt na 2022 verwijdert. Het heavy lift schip ‘Pioneering Spirit’ van Allseas gaat de topsides in één stuk uit de betonnen onderbouw verwijderen. Allseas is verantwoordelijk voor de verwijdering, transport, het aan land brengen en verkopen van de topside.

In 2007 is er een grote hoeveelheid olie in zee terecht gekomen met het overladen naar een tanker. Dit was een van de grootste olierampen in de Noordzee.


Related news

List of related news articles