Olietanker richt milieuschade aan in Rotterdamse Haven

Een olietanker van Odfjell, de ‘Bow Jubail’ is tegen een steiger aangevaren in de Derde Petroleumhaven. Door de botsing is er zo’n 220 ton zware stookolie uit de tank van de motor van het schip in het water gelopen en is tot aan Hoek van Holland gekomen. Er zijn inmiddels ruim 300 met olie besmeurde zwanen opgevangen en er moeten er nog zeker 600 uit het water gehaald worden. 

De Rotterdamse Haven spreekt van forse waterverontreiniging. “De afgelopen tien jaar kan ik me dit op deze schaal niet herinneren”, zei havenmeester René de Vries gisteren tegen de NOS. Hij vindt het “absoluut waardeloos” dat er zoveel vogels besmeurd zijn en zegt dat de schoonmaakoperatie de absolute prioriteit heeft. “Rotterdam is een schone haven, tot zaterdag, en dat willen we graag zo houden.”

De opruimactie in Rotterdam is in volle gang, met man en macht wordt de olie uit het water gehaald en worden de dieren opgevangen en schoongemaakt.

Tot nader order heeft de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond twee prioriteiten vastgesteld: het opruimen van de olie en aandacht voor verzorging van de besmeurde vogels. De Divisie Havenmeester van het Havenbedrijf is primair verantwoordelijk voor de coördinatie van opruimwerkzaamheden in de havens en de gevolgen voor de scheepvaart. Rijkswaterstaat is primair verantwoordelijk voor de coördinatie van de opruimwerkzaamheden op de waterwegen. Daarnaast coördineert Rijkswaterstaat in samenwerking met de Dierenambulance en de Vogelbescherming de opvang en reiniging van besmeurde vogels, waarvoor een landelijke eenheid is ingezet.

Het Havenbedrijf Rotterdam heeft de eigenaar van de tanker aansprakelijk gesteld. Een woordvoerder van Odfjell: “We betreuren het ongeluk ten zeerste, nemen het zeer serieus en werken op alle mogelijke manieren mee met de autoriteiten.”