OM eist in hoger beroep tot 10 jaar cel tegen Somalische piraten voor o.a. zeeroof

De advocaat-generaal (OM) in Den Haag heeft vandaag in hoger beroep celstraffen van 10 en 7 jaar geëist tegen twee Somalische verdachten van piraterij die in oktober 2012 Nederlandse mariniers in een hinderlaag lokten. Twee andere verdachten hebben hun hoger beroep inmiddels ingetrokken en het OM ook, dus hun vonnissen zijn onherroepelijk. Zij zijn inmiddels teruggekeerd naar Somalië.

De mariniers werden van dichtbij onder vuur genomen terwijl ze voor de kust van Somalië een schip wilden controleren tijdens een missie tegen piraterij. De mariniers zaten in drie hulpvaartuigen (RHIB’s) van de Hr. Ms. Rotterdam en waren voor een controle onderweg naar een Iraans vissersschip, toen ze plotseling onder vuur werden genomen met automatische wapens. De vissersboot bleek gekaapt door piraten. De mariniers beantwoordden het vuur en ook vanaf de Rotterdam werd teruggevuurd. Door dit vuurgevecht vloog de gekaapte vissersboot in brand, waarop opvarenden overboord sprongen. De commandant van de Rotterdam stuurde de RHIB’s opnieuw naar de brandende boot om zoveel mogelijk drenkelingen te redden. Tijdens deze reddingsactie werden de mariniers opnieuw onder vuur genomen, vanaf de vissersboot en vanaf het strand. Desondanks wisten de mariniers 25 drenkelingen aan boord te krijgen.

Zeeroof
Tussen de opgepikte drenkelingen zaten de vier verdachten waarvan twee vandaag terecht stonden in hoger beroep. Ze zijn vervolgd voor zeeroof en poging tot levensberoving ,”De verdachten hebben lafhartig een hinderlaag opgesteld en hierbij niet geschroomd om de gegijzelde bemanning als schild in te zetten,” zo concludeerde de advocaat-generaal op de zitting. “De verdachten hebben met hun daden aangetoond geen enkel respect te hebben voor andermans leven”.

Strafeisen in hoger beroep
De advocaat-generaal vindt dat alleen lange celstraffen recht doen aan de ernst van de feiten en de gevolgen voor de slachtoffers. “Er is sprake geweest van excessief geweld. Het marinepersoneel deed gewoon hun werk en moesten nietsvermoedend plotseling voor hun leven vrezen. Het was met recht een hel, zoals een van de betrokkenen heeft verklaard. En hoe moeten de overvallen en van hun vrijheid beroofde vissers zich hebben gevoeld al die 20 dagen? Deze vaak vergeten groep vertrok van huis om hun beroep uit te oefenen maar werden geschopt, geslagen, met vuurwapens bedreigd en als menselijk schild gebruikt bij nadering van de marine. De verdachten hebben op geen enkel moment maar een blijk van medeleven getoond voor de slachtoffers in deze zaken. Zij hebben alleen oog voor zichzelf gehad. Lange celstraffen zijn passend en geboden waarbij de – ook internationale – uitstraling van de berechting en bestraffing effect moet hebben om een duidelijk signaal af te geven”, aldus de advocaat-generaal op de zitting. Het verschil in strafeis is gerelateerd aan de rol die de verdachten hebben gespeeld bij de strafbare feiten.

De rechtbank veroordeelde de verdachten tot 2 jaar cel voor het begaan van een daad van geweld tegen iemand aan boord van een vaartuig en sprak vrij van zeeroof en poging tot levensberoving. De officier van justitie had 10 en 8 jaar cel geëist. Het OM en de verdachten stelden hoger beroep in. Het hoger beroep van het OM richt zich tegen de vrijspraken en de hoogte van de opgelegde straf.

In de hoger beroepsprocedure is nog veel onderzoek verricht waaronder het horen van de twee medeverdachten, een groot aantal getuigen, een leeftijdsonderzoek en het bekijken van vele camerabeelden.

Piraterij
Piraterij of zeeroof is een misdrijf dat strafbaar is gesteld onder internationaal recht. Doordat Nederland over universele rechtsmacht beschikt, is het mogelijk om over de hele wereld tegen piraterij op te treden. Het door kapers gebruikte grof geweld leidt vaak tot buitengewoon veel leed onder de ter verkrijging van losgeld gegijzelde bemanningsleden. De piraterij in de Somalische wateren vormt een serieuze bedreiging voor de internationale zeevaart.

Meer… Openbaar Ministerie