Omzet Boskalis met 15 procent gedaald

Boskalis heeft 2017 conform verwachting afgesloten met een nettowinst van 150 miljoen euro. In 2016 werd een nettoverlies van 564 miljoen euro geleden door non-cash impairmentlasten ten bedrage van 840 miljoen euro.

De omzet is met 10 procent afgenomen tot 2,34 miljard euro (2016: 2,60 miljard euro). Gecorrigeerd voor (de)consolidatie- en valuta-effecten is de omzet met 15 procent afgenomen. De EBITDA is uitgekomen op 437 miljoen euro en het bedrijfsresultaat (EBIT) bedroeg 185 miljoen euro (2016 EBITDA: 661 miljoen euro en EBIT: 385 miljoen euro, beide gecorrigeerd voor impairmentlasten).

Dredging & Inland Infra kende een relatief druk jaar na een uitzonderlijk zwak 2016. Met een aantal grote werken in uitvoering in Brazilië, Indonesië, India en Oman nam de omzet evenals de vlootbezetting toe. De resultaten op lopende baggerprojecten waren minder dan in voorgaande jaren. Anderzijds was er wederom sprake van positieve bijdragen van projecten die eerder technisch zijn afgerond.

Bij Offshore Energy is de omzet en het segmentresultaat ten opzichte van voorgaande jaren verder afgenomen, mede als gevolg van de slechte marktomstandigheden in de olie- en gassector. Desondanks hebben de verschillende activiteiten redelijk tot goed bijgedragen.

Bij Towage & Salvage nam het resultaat in vergelijking met vorig jaar af, met name door zwakke marktomstandigheden en incidentele lasten bij Towage. Salvage heeft na een erg rustige start het jaar goed afgesloten met enkele grote emergency response contracten.

De financiële positie van Boskalis is onverminderd sterk met een solvabiliteit van 63% en een beperkte netto-schuldenpositie van 120 miljoen euro.

De orderportefeuille is toegenomen tot 3,50 miljard euro (ultimo 2016: 2,92 miljard euro).

Toevoeging Westminster komt te vervallen
Verder kondigde de onderneming aan dat de toevoeging Westminster uit de bedrijfsnaam komt te vervallen en dat het bedrijf verder gaat onder de naam Boskalis. Volgens topman Peter Berdowski betekent dat ook dat de namen van dochteronderdelen Smit, Dockwise en Fairmont in de loop van de tijd zullen verdwijnen. “Er was wel eens verwarring over wat Boskalis is. Het leek ons verstandig om meer als eenheid naar buiten te treden”, aldus Berdowski.

Overigens werd woensdag door beursexploitant Euronext nog gemeld dat Boskalis spoedig verdwijnt uit de Amsterdamse AEX-index en degradeert naar de MidKap. Het bedrijf maakt sinds 2009 deel uit van de index van 25 hoofdfondsen. Berdowski gaf aan dit jammer te vinden. “Ik zou liever zien dat we in de AEX blijven, want dat straalt ook af op een bedrijf.”