Onder één vlag – Het ontstaan van een wereldbedrijf
Neelie Kroes opent 26 september nieuwe tentoonstelling
Rotterdam, 3 juli 2008 – Na maanden van geheim overleg zetten op 22 oktober 1969 vier rederijen hun handtekening onder een fusiecontract waarmee één nieuw bedrijf ontstaat: Nedlloyd. De tentoonstelling ‘Onder één vlag’, die vier jaar lang te zien is, vertelt over het ontstaan van dit wereldbedrijf; over de economische feiten van de fusie en de gevolgen voor de mensen die erbij betrokken zijn.
Politieke, economische en technische veranderingen zorgen in de jaren 60 voor een crisis in de scheepvaart. Om te overleven kunnen de Nederlandse reders maar een ding doen: de krachten worden gebundeld en de multinational die daarmee ontstaat is in één klap de grootste werkgever van de Nederlandse scheepvaartindustrie. Van al het Nederlandse zeevrachtvervoer vaart vanaf dat moment 41 procent onder de vlag van Nedlloyd.
De ontstaansgeschiedenis van Nedlloyd wordt verteld tegen de achtergrond van de roerige jaren 60 en 70, een tijd waarin de structuur van de scheepvaart drastisch verandert door de overstap naar containervervoer. “De laatste keer dat er dergelijke ingrijpende veranderingen waren, was in de negentiende eeuw met de overstap van zeil en hout naar ijzer en stoom,” vertelt conservator Wouter Heijveld. De impact van deze overgang was zo groot, dat er voor de rederijen maar een manier was om deze transitie te overleven; fuseren was onvermijdelijk.
Een fusie lijkt misschien slechts een papieren ding, maar het is ook vooral een zaak van emoties waar het om de toekomst van mensen gaat. Lucie Kuijpers, projectleider: “We zijn daarom begonnen met een aantal oud-medewerkers van Nedlloyd te interviewen. Die gesprekken zijn leidend geweest voor de inhoud van de tentoonstelling.” Een 200 meter lang tapijt met jaartallen en feiten leidt de bezoeker door de expositie en het fusieproces heen; vanaf de eerste onderhandeling tot aan de wapperende Nedlloyd-vlag. Het historische materiaal in ‘Onder één vlag’ komt uit de Nedlloyd-collectie van het Maritiem Museum. Naast modellen worden er ook, op het eerste oog basale, objecten getoond. Zo is er een taxibriefje met rijinstructies naar het nieuwe Nedlloyd-kantoor te zien. “Dit lijken onbenullige zaken, maar juist deze objecten vertellen een boeiend verhaal,” aldus Kuijpers.
Het Maritiem Museum Rotterdam behoort tot de top van maritieme musea in de wereld. Het presenteert spraakmakende tentoonstellingen waarin aansluiting wordt gezocht op de belevingswereld van een breed publiek. De multimediale havenpresentatie ‘MainPort Live’, de tentoonstelling ‘Macht & Glorie’ over scheepvaart in de Gouden Eeuw, de tentoonstelling ‘Professor Plons’ voor de allerkleinsten en de interactieve presentatie op Museumschip ‘Buffel’ zijn enkele presentaties die dit jaar te zien zijn. Het museum profileert zich, mede door een drukbezocht debat- en evenementenprogramma, als een ontmoetingsplaats voor jong en oud.
Bron: Maritiem Museum, 04-07-2008;