Onderzeeërs zijn straks onzichtbaar op de radar

  • buitenland

Onderzoekers hebben een manier gevonden dingen onzichtbaar te maken voor radar. Ze vangen de geluidsgolven op en zetten ze door, zo meldt Engineersonline.nl

Een team van onderzoekers van de Technische Universiteiten in Lausanne, Wenen, en Kreta hebben hun systeem getest in een buis van 3,5 meter lang. Er zijn piepkleine microfoontjes als akoestische relais op strategische plekken geplaatst. De microfoontjes kunnen de opgevangen golven versterkten, verzwakken, of omvormen. Daarmee compenseren ze de diffusie die ontstaat in de botsing met materie, waardoor de golf aan de andere kant van het materiaal ongewijzigd kan worden voortgezet.

In de buis zijn allerlei obstakels geplaatst en het werkt prima. De methode is vergelijkbaar met de manier waarop oordopjes ruis onderdrukken.

De meeste natuurlijke materialen hebben een chaotische atoomstructuur die zowel geluids- als elektromagnetische golven opbreekt. De golven stuiteren heen en weer en verstrooien, waarbij hun energie volgens een complex interferentiepatroon afneemt. Dit is bijvoorbeeld de reden dat de locatie-functie op mobiele telefoons binnen vaak slecht werkt.

Photo:

Related news

List of related news articles