Onderzoek: Windmolens op zee goedkoper dan langs kust

Een windmolenpark bouwen op locatie  ‘IJmuiden Ver’ op 60 kilometer uit de kust is goedkoper dan langs de Hollandse kust volgens Stichting Vrije Horizon (SVH). Op 14 september publiceert SVH een onderzoek van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) over de kosten van een windmolenpark op IJmuiden Ver. Daaruit blijkt dat een windmolenpark bouwen verder uit de kust niet duurder is.

Er is gepland om een windpark te bouwen langs de Hollandse Kust. De molens moeten op 22 kilometer afstand van de kust komen te staan en volgens SVH zullen de molens te zien zijn op het strand langs de gehele Noord- en Zuid-Hollandse kust. Volgens Minister Kamp kost het bouwen van een windmolenpark op IJmuiden Ver 1,3 miljard meer dan langs de Hollandse kust.

Volgens ECN worden de bouwkosten van IJmuiden Ver te hoog ingeschat en zal de exploitatie lucratiever zijn omdat er meer wind staat en door meer molens tegelijk aan te besteden. IJmuiden Ver kan energie leveren aan zo’n 5 miljoen huishoudens wat meer dan het dubbele van het park langs de kust is. Het windpark kan 1 miljard opleveren volgens SVH.

Energieakkoord

In het Energieakkoord is afgesproken dat in 2023 op de Noordzee 4450 MW-windenergie gerealiseerd moet zijn. Hiervan is bijna 1000 MW gerealiseerd. De resterende 3500 MW is gepland voor de Zeeuwse en Hollandse Kust. De locaties in Zeeland zijn al aangewezen en de eerste vergunningen bij Borssele zijn inmiddels verstrekt. Voor de kust van Noord- en Zuid-Holland loopt de procedure nog. Het kabinet wil de parken, nodig om 2100 MW-windenergie te kunnen realiseren, plaatsen in het zicht van de kust vanaf 10 mijl. Naar verwachting gaat het om enkele honderden turbines van 200 meter hoog. De enige reden voor de aanleg van parken op deze afstand is, dat dit goedkoper zou zijn. Later dit jaar spreekt de Tweede Kamer over wind op zee voor de Hollandse Kust.

Vanaf Bergen tot Hoek van Holland zullen de turbines te zien zijn volgens SVH
Door de komvorm van de Hollandse Kust hebben windturbines in het zicht van de kust een impact op het vrije uitzicht volgens SVH. Vanaf Bergen tot Hoek van Holland zullen de turbines te zien zijn. Ook in de nacht zullen de turbines te zien zijn omdat windturbines zijn verlicht met knipperend rood licht. De internationale trend is dat zeer grote offshorewind parken juist ver uit de kust worden gebouwd.