Ongemeen spannend in nationale selectie zeilers Sofia Cup

  • buitenland

Met nog een dag te gaan tijdens de Sofia Cup in Palma de Mallorca stijgt de spanning in de nationale selectie op weg naar Rio 2016. Vooral in de 49erFX klasse is het ongemeen spannend en valt deze week de beslissing. Het team van Bekkering en Duetz staat er in Palma beter voor. Maar Keijzer en Blom hadden al een voorsprong opgebouwd op het vorige evenement dat meetelt voor deze selectie. Morgen, 3 april, staan er nog drie wedstrijden op het programma gevolgd door een medalrace met de beste tien van het klassement op zaterdag 4 april.

49erFX
Annemiek Bekkering en Annette Duetz staan nu vijfde in het klassement en hun rivalen Nina Keijzer en Claire Blom staan 13de. Dat zijn acht posities verschil. Dat is gelijk aan de voorsprong van acht punten op die van Keijzer en Blom. Dus op het moment is het ‘all square.’ Morgen nog drie races op het programma, het kan dus nog alle kanten op.

Indien het in een gelijke stand eindigt dan wint het team met het hoogst scorende eindresultaat, gemeten over de twee toernooien (Miami en Palma) die meetellen. Indien het dan nog gelijk is, wint het team met het beste eindresultaat op dit laatste evenement in Spanje.

Laser-mannen
Wereldkampioen Nicholas Heiner is in een selectiestrijd verwikkeld met Rutger van Schaardenburg. Heiner staat derde in het klassement en het podium ligt in het verschiet. Van Schaardenburg heeft het gat ondertussen verkleind en is tot de negende plaats gestegen. Van Schaardenburg kan de selectie winnen als hij voor Heiner eindigt en bij de eerste vier landen. Heiner kan alleen de selecties verlengen door voor zijn rivaal te eindigen.

Steven Lefèvre, coach van Nicholas Heiner, gaf de volgende toelichting: “Onze doelstelling was te focussen op onszelf. Onze eigen serie te varen. Dat lukt redelijk goed. Er staan morgen (3 april) nog twee wedstrijden op het programma en zaterdag de medalrace. Het kan nog alle kanten op. Maar we zijn hier naartoe gekomen om te winnen en onze eigen race te varen. Nicholas heeft zicht op het podium, dat moet hij niet uit het oog verliezen.”

470-vrouwen nationale selectiestrijd
Afrodite Kyranakou en Anneloes van Veen op een achtste plaats en Michelle Broekhuizen en Marieke Jongens op een 12de. Beide teams presteren daarmee iets onder de maat, mogelijk als resultante van de nationale selectiestrijd die voor de dames in 470 in Palma is begonnen. De beslissing valt tijdens de ISAF Wereldbekerwedstrijd in Hyères in april.

Nacra-17 teams aan elkaar gewaagd
Renée Groeneveld en Steven Krol staan 10de en Mandy Mulder en Coen de Koning negende. Beide teams zijn extreem aan elkaar gewaagd. Het is mogelijk dat beide teams meer op elkaar letten dan gebruikelijk als gevolg van de nationale selectiestrijd die in Palma is begonnen. De beslissing valt tijdens de ISAF Wereldbekerwedstrijd in Hyères in april.

Windsurfers De Geus en Badloe op podiumkoers
Lilian de Geus en Kiran Badloe staan beiden op een tweede plaats in de ranglijst. Voor beide windsurfers staat er niets bijzonders op het spel. Voor Badloe is het een belangrijk voorjaarsevenement. Ondertussen is zijn trainingspartner Dorian van Rijsselberge na zijn polsblessure weer op het water aan het trainen in Los Angeles. Lilian de Geus staat ook tweede in een zeer sterk veld en is voorlopig de enige die kan aanhaken bij de Franse Charline Picon die aan de leiding gaat.

Finn-zeiler Postma 11de
Met nog twee dagen te gaan is Postma net buiten de top tien terecht gekomen. De Friese zeiler zal morgen, 3 april, er alles aan doen om zich te plaatsen voor de medalrace met de beste tien van het klassement.

 

Meer… Sofia Cup

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten