Ontwikkeling van APM Terminals Maasvlakte II vordert gestaag – het begin van een nieuwe toekomst

Hoogproductieve missie
• Geautomatiseerde faciliteit met eerste op afstand bedienbare schip-wal containerkranen en andere innovatieve apparatuur
• De eerste containerterminal ter wereld die volledig CO2- en Nox-uitstootvrij werkt
• Vestiging van nieuwe prestatienormen voor de havenindustrie
• Bekendmaking van nieuwe contracten

Bestellingen van apparatuur, de ontwikkeling van software en de uitvoering van de eerste werkzaamheden vorderen gestaag op de nieuwe terminal van APM Terminals, waar jaarlijks 2,7 miljoen TEU verwerkt kan worden. Vandaag werden een korte presentatie en een rondleiding gegeven op land dat onlangs is drooggelegd op Maasvlakte 2 in de haven van Rotterdam. Volgens de planning wordt het werk in 2014 opgeleverd en zullen de terminalactiviteiten in november van dat jaar een aanvang kunnen nemen.

“Zesenveertig jaar geleden, in mei 1966, begon hier in de haven van Rotterdam het tijdperk van het commerciële containertransport. Het is daarom zeer toepasselijk dat het nieuwste tijdperk in de containeroverslag en -technologie ook hier begint, op de plek die de meest geavanceerde en meest duurzame containerterminal ter wereld zal worden”, aldus CEO van APM Terminals Kim Fejfer in zijn toespraak voor de ongeveer 100 genodigden die de presentatie bijwoonden.

Op de faciliteit op Maasvlakte II zullen de grootste containerschepen ter wereld verwerkt kunnen worden en zij zal ondersteuning bieden aan de bestaande terminal in Rotterdam van APM Terminals, een van de grootste in Europa, met een jaarcapaciteit van 3,4 miljoen TEU. APM Terminals Maasvlakte II zal worden voorzien van een on-dock railterminal. Bij de opening in 2014 zullen er vier sporen zijn en wanneer de railterminal voltooid is, zullen er acht sporen zijn. Bovendien zal de faciliteit veel gebruikmaken van het Europese binnenvaartnetwerk om de binnenlandse afzetpunten gemakkelijk te kunnen bereiken en het vrachtwagenvervoer te kunnen beperken. Dit vormt onderdeel van het duurzaamheidsbeleid van APM Terminals en is in overeenstemming met de eis van de haven van Rotterdam om meer gebruik te maken van intermodaal containertransport niet over de weg.

APM Terminals heeft contracten gesloten met het Nederlandse bouwbedrijf Boele & Van Eesteren, dat het hoofdkantoor en de werkplaats op Maasvlakte II gaat bouwen. Het is de bedoeling dat dit project in aanmerking komt voor de BREEAM-certificering (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) voor duurzaamheid, zoals ontwikkeld door de Dutch Green Building Council. Binnenkort zal bekend worden gemaakt dat er contracten zijn gesloten met Navis en TBA Nederland voor het ontwikkelen van de geavanceerde Terminal Operating- en Equipment Control-softwaresystemen – twee belangrijke onderdelen voor het realiseren van de hoge productiecapaciteit die in het ontwerp van de terminal besloten ligt.

Dankzij de elektrificatie van de apparatuur en de door groene energie opgewekte stroom zal de faciliteit van APM Terminals op Maasvlakte II geen CO2, Nox en deeltjes uitstoten. Eerder, in 2009, was de faciliteit van APM Terminals op Maasvlakte I de eerste containerterminal ter wereld die werkte op door wind opgewekte “groene” elektriciteit.

“Middels de toepassing van automatisering en nieuwe technologieën, waarvan dit een voorbeeld is, waaronder innovaties als batterij lift AGV’s, luiden we een nieuw tijdperk in de havenindustrie in, waarin de efficiëntie zal toenemen”, merkte de heer Fejfer op en voegde daaraan toe: “Vandaag, hier op deze plek, begint de toekomst van de havenindustrie.”

Overzicht van bestelde apparatuur:
8 schip-wal loopkranen – op afstand bedienbaar, nieuw binnen de branche. (Cargotec)
2 duwbak-kadekranen – (Cargotec)
26 automatische stapelkranen (Kuenz)
2 railkranen (Kuenz)
37 accu-aangedreven lift AGV’s. Eerste bedrijf dat deze bestelt. (Gottwald)
2 robotische accuverwisselstations (Gottwald)
31 schip-wal spreaders (Bromma)

Overige contracten:
Nederlandse aannemer Boele & Van Eesteren voor de bouw van het hoofdkantoor en de onderhouds- en reparatiewerkplaats.
Navis (onderdeel van Cargotec) en TBA Nederland (onderdeel van Gottwald) voor het gezamenlijk ontwikkelen van het Terminal Operating-softwaresysteem (TOS) en het Equipment Control-softwaresysteem (ECS).

Tijdlijn voor volgende stappen in project (fase A):
Juni 2012 – april 2014: Aanleg civiele werken
Maart 2013: Levering van eerste geautomatiseerde voertuigen voor testdoeleinden
December 2013: Levering van eerste kranen en start van integratietesten
November 2014: Commerciële opening

Specificaties van terminal van APM Terminals Maasvlakte II:
Fase A bij opening in november 2014:
86 hectare, waarvan 60 hectare terminaloppervlakte
1000 meter diepzeekade met een hoogte van 20 meter
500 meter duwbakkade met een hoogte van 9 meter

Verdere uitbreiding mogelijk in de toekomst
Fase B: uitbreiding met 500 meter diepzeekade + land
Fase C+D: uitbreiding met 1300 meter diepzeekade + land
Totale oppervlakte fase A-D: 167 hectare
Eigenaar: APM Terminals: 100%

Vergunning tot 2025 met mogelijkheid van verlenging tot 2050

Meer… APM Terminals