Oosterschelde terug naar Rotterdam

Oosterschelde KVerdie3

Het historisch zeilschip de ‘Oosterschelde’, koningin der Nederlandse zeilschepen, maakte een wereldomcirkeling en legde hiermee in 1,5 jaar tijd ruim 45000 zeemijlen af. Het rondde de drie beruchte kapen en bezocht behalve Brazilië, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland ‘en passant’ ook Antarctica. Woensdag 30 april keert de ‘Oosterschelde’ terug in thuishaven Rotterdam.

Kapitein en initiatiefnemer Gerben Nab:
“De meeste mensen zijn niet meer gewend aan een situatie met veel minder prikkels. De regelmaat van het wachtlopen, de dagelijks gang van zon, maan en sterren het bewegen van een schip op de zee.

Alle stormen en verschrikkingen van de zuidelijke oceanen worden aan Kaap Hoorn toegeschreven. Je kunt binnen een paar uur van windkracht 0 naar windkracht 8 gaan en weer terug. Een oceaanoversteek van het noordelijk naar het zuidelijk halfrond is spectaculair. We reizen door de weersystemen en passeren de evenaar, als Neptunus het toelaat. Juist omdat het Suez-kanaal onbegaanbaar is, of in ieder geval de Rode Zee en de Golf van Aden, gaan we weer rond de grote kapen varen. Zoals ze dat vroeger ook altijd deden. Een dergelijke reis voorbereiden kost heel veel inspanning. Wanneer je bereid bent om ècht hard te werken, dan kan je soms een droom verwezenlijken”

Meer… Oosterschelde