Opening foto-expositie “Door het oog van de loods”

Al sinds 1994 wordt in het Zee- en Havenmuseum in IJmuiden een beeld geschetst van historische en hedendaagse maritieme activiteiten en de sociaal-economische ontwikkeling in de IJmond. Ook het werk van het Loodswezen Regio Amsterdam-IJmond neemt hier een belangrijke plaats in. Reden voor het museum om het werk van de loodsen extra onder de aandacht te brengen.

De expositie “Door het oog van de loods” geeft een beeld van de registerloods, die 24 uur per dag en 365 dagen per jaar klaar staat om kapiteins van adviezen te voorzien. Het werk van deze unieke beroepsgroep is op prachtige wijze vastgelegd door Mirjam Terpstra. Zij maakte tientallen loodsreizen mee als fotografe. Zij keek met haar lens “door het oog van de loods” hoe de zeeschepen de havens van IJmuiden, Beverwijk, Zaandam en Amsterdam in en uit werden gevaren. Een taak die bij wet aan het loodswezen is opgedragen om ervoor te zorgen dat dit op een veilige en vlotte manier gebeurt. De loods doet dat niet alleen. In een team werkt hij samen met de verkeersdienst, sleepdiensten, vletterlieden en cargadoors, douane en marechaussee.

Bij de expositie “Door het oog van de loods” is in samenwerking met het Loodswezen Regio-Amsterdam-IJmond een gelijknamig boek uitgegeven. Dit boek is voor € 34,95 te verkrijgen in het museum. Voor de expositie is een selectie gemaakt van de mooiste foto’s uit het boek. De expositie “Door het oog van de loods” wordt op 16 april 2009 om 16.00 uur geopend in de Loods- en reddingswezenzaal van het museum door Willem Bentinck, regiovoorzitter Loodswezen Amsterdam-IJmond. De expositie is te bewonderen t/m 27 augustus 2009. Openingstijden: woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur..

Mirjam Terpstra kreeg belangstelling voor fotografie tijdens haar reizen. Zij is geboeid door mensen, landschappen en architectuur. Spontane portretten en rapportagefotografie karakteriseren haar werk. Bij het maken van foto’s spelen intuïtie en gevoel een grote rol. Maatschappelijke thema’s als armoede, tradities en tegenstellingen spreken haar bijzonder aan. De laatste jaren heeft zij zich toegelegd op de maritieme fotografie. In 2007 behaalde zij de eerste prijs bij de fotowedstrijd “De haven werkt” georganiseerd door Het Parool en de Haven Amsterdam ter gelegenheid van de Open Haven- en Industriedag. Meer informatie over haar fotografie op www.mirjam-terpstra.nl.

Bron: Zeehavenmuseum, 10-04-2009;