Opening nieuwe scheepsbeladingsinstallatie

  • binnenland

In de haven van Stein is op 10 april een nieuwe barge loader in gebruik genomen. Het gaat hier om een beladingsinstallatie voor binnenvaartschepen die kunstmest vervoeren. Het bijzondere aan de beladingsinstallatie is dat er een overkapping is gemaakt boven het Juliana kanaal, waardoor schepen onder alle weertypes beladen kunnen worden. Deze constructie wordt in de kunstmestbranche nog nauwelijks toegepast. Het logistieke concept is tot stand gekomen dankzij de samenwerking tussen Wessem Port Services, OCI Nitrogen en DSM Fibre Intermediates.

Milieuvriendelijke logistiek
In 2012 is een vergelijkbare barge loader gebouwd en deze is zo succesvol gebleken dat er besloten is een tweede barge loader te bouwen voor een ander type kunstmest. De barge loader en het magazijn, dat in 2012 gebouwd is, maken deel uit van een innovatief logistiek concept. Kunstmest dat op Chemelot in Geleen wordt geproduceerd, wordt via een verladingscarrousel per truck naar Stein vervoerd. Deze moderne trucks vervangen de oudere techniek van de dieseltrein die voorheen werd ingezet. Het totale logistieke concept is milieuvriendelijker voor de omgeving, efficiënter en kent minder verspilling van het product.

Betrouwbare levering
De overkapping steekt maar liefst 16 meter over het kanaal over een breedte van 30 meter. De constructie is gemaakt van hout en roestvrijstaal, enerzijds om corrosie tegen te gaan, anderzijds om radarstoringen voor de binnenvaart te voorkomen. Door middel van deze innovatieve scheepsbeladingsinstallatie en de grote overkapping kunnen zowel grote als kleinere schepen beladen worden. Doordat er geen vertraging meer optreedt van mogelijke regenval en de snelle manier van belading kunnen schepen met meer zekerheid het tijdstip van aankomst bij de klant aangeven. Het draagt daarmee bij aan een optimalisatie van de gehele logistieke keten.

Samenwerking
Het logistieke concept is tot stand gekomen dankzij de samenwerking tussen logistiek dienstverlener Wessem Port Services en kunstmestproducent OCI Nitrogen. DSM Fibre Intermediates heeft opdracht gegeven voor deze installatie. OCI Nitrogen wil dagelijks zo’n 2.500 ton kunstmest op verantwoorde en milieuvriendelijke wijze verschepen. Het project heeft een voorbereidingstijd gekend van zo’n 2 jaar en een bouwperiode van 8 maanden.

De trimodale op- en overslaghaven in Stein is, met meer dan 2,5 miljoen ton overslag per jaar, uitgegroeid tot één van de grootste binnenhavens van Nederland. Een echte doorvoerhaven die de zeehavens van Rotterdam en Antwerpen verbindt met Zuid Limburg, Aken en het Duitse achterland. Er zijn dagelijkse verbindingen per schip, auto en trein naar de zeehavens.

Over Wessem
Core business van Wessem Port Services is haven exploitatie en logistiek. De organisatie houdt zich bezig met op- en overslag en bewerking van zowel bulkgoederen als stukgoederen en het bijbehorende transport via water, weg of spoor. De onderneming is actief in diverse bedrijfstakken, met name in de chemische industrie, de (wegen)bouw, papierindustrie, recycling, de keramische industrie, de agrarische sector en de containerbranche.

WPS Group heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een allround, grensverleggende, innovatieve, logistieke dienstverlener en is de thuishaven voor vele gerenommeerde klein- en grootschalige bedrijven in de directe regio, maar ook ver daarbuiten.

Meer… OCI Nitrogen

 

 

Related news

List of related news articles