Opening unieke exposities over Waddenzee en Fishing for Litter

Op 17 maart opent burgemeester Marijke van Beek twee bijzondere exposities in de AG EMS Terminal in de Eemshaven: Waddenzee als Werelderfgoed en Fishing for Litter. Het zijn beide reizende exposities. Eemsmond combineert deze als eerste, waardoor een unieke combinatie ontstaat. Aan de exposities is een educatief programma verbonden voor basisscholen en voortgezet onderwijs.

Beide exposities gaan over de Waddenzee. De Waddenzee is een unieke leefomgeving en heeft mede ons huidige landschap gevormd.

Marijke van Beek: ‘De gemeente Eemsmond bestaat voor maar liefst 60% uit Waddenzee. De exposities zijn in onze gemeente dus echt op hun plek. We hebben deze exposities gecombineerd zodat een totaalbeeld ontstaat. Aan de ene kant de Waddenzee als bijzonder gebied dat we moeten koesteren. En aan de andere kant de bedreiging van vervuiling. Onbekend maakt onbemind. Daarom zijn aan beide exposities ook lespakketten verbonden, zodat we de jeugd bekend maken met deze twee facetten van de Waddenzee.’

Waddenzee als Werelderfgoed
De aanleiding voor de expositie is het feit dat de Waddenzee dit jaar 5 jaar tot het Werelderfgoed behoort. Om de bekendheid hierover te vergroten is in 2012 deze estafette-expositie gestart. Deze gaat langs 17 kust- en eilandgemeenten. De expositie is bedoeld om het publiek in de gemeente te informeren over de bijzondere betekenis van Werelderfgoed Waddenzee. Om leerlingen van de basisscholen in onze gemeente op een leuke manier kennis te laten maken, is er een lespakket ontwikkeld. Hierbij ligt de nadruk op het ontdekken van het gebied.

Fishing for Litter
De expositie Fishing for Litter laat op een confronterende wijze het afvalprobleem en de nadelige effecten van zwerfaval langs de kust en in de zee zien. Deze expositie is gemaakt door KIMO Nederland-België.. De organisatie strijdt tegen de vervuiling van de Noordzee, Ierse zee, Noordoostelijke Atlantische oceaan en de Baltische zee. De gemeente Eemsmond neemt hieraan deel. De expositie laat zien hoe KIMO de vervuiling van de zeebodem wil aanpakken. Ook hieraan is een educatief programma gekoppeld voor leerlingen van het voortgezet onderwijs.

Feestelijke opening
Maandagmiddag 17 maart opent burgemeester Marijke van Beek de exposities. Koos Wiersma, burgemeester van gemeente De Marne, overhandigt officieel de plaquette die behoort bij de expositie over de Waddenzee als Werelferfgoed aan Marijke van Beek. Daarna staan de exposities open voor publiek. Deze zijn tot en met 10 april te bezichtigen.

Meer… Eemsmond