Oplossing voor extra douaneverplichting voor schepen

  • binnenland

Op 29 december 2017 maakt de Douane het elektronisch melden van scheepsvoorraden aan boord van bezoekende schepen verplicht. Inspelend hierop introduceert Portbase op 19 december de webservice Melding Scheepsvoorraden. Scheepsagenten kunnen de nieuwe dienstverlening gebruiken voor alle Nederlandse havens.

De service Melding Scheepsvoorraden maakt het elektronisch melden zo makkelijk mogelijk. De kapitein vult de scheepsvoorraden in een Excel-sheet, waarna de scheepsagent deze lijst uploadt naar het Port Community System dat Portbase exploiteert voor de Nederlandse havens. Van hieruit zorgt Portbase dat de gegevens via het nieuwe overheidsloket ‘Single Window voor maritiem en lucht’ automatisch in het juiste formaat bij de Douane komen. Gebruik van het in de scheepswereld bekende IMOFAL 3 formulier is vanaf 29 december 2017 niet meer toegestaan.

Managing Director van Portbase, Iwan van der Wolf: “Melding Scheepsvoorraden werkt even eenvoudig als doeltreffend. De webservice voorkomt dat agenten zelf moeten investeren in dure koppelingen. De nieuwe dienstverlening vormt bovendien een logische uitbreiding op onze service Melding Schip, waarmee bedrijven in een groot aantal Nederlandse havens hun scheepsmeldingen doen aan de Havenmeester en de Douane.”

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten