Opmars Nederlandse zeilers tijdens Rio test event

  • binnenland

Op 6 augustus deden niet alleen de surfers goede zaken, ook alle zeilers uit de Delta Lloyd Kernploeg maakten een indrukwekkende opmars. Vooral de twee overwinningen van Marit Bouwmeester zijn noemenswaardig net zoals de derde plaats in het klassement van Laser-zeiler Rutger van Schaardenburg. Maar ook de stijgende lijn van 49-erFX zeilsters Bekkering en Duetz naar een 4de plaats in het klassement is vermeldenswaardig, net zoals de vijfde plaats van Nacra-zeilers Mulder en De Koning. Postma klom in de Finn klasse naar een achtste plaats in tussenklassement. Het evenement duurt nog tot en met zaterdag 9 augustus.

zeilen
Foto door Richard Langdon

Marit Bouwmeester herstelt schade (5de)
Marit Bouwmeester scoorde twee overwinningen op rij en klom naar een vijfde plaats in het klassement. De top vijf in de Laser radial klasse staat nu slechts vijf punten uit elkaar en de strijd om de medailles is ongemeen spannend. Bouwmeester begon de serie niet succesvol met een diskwalificatie als gevolg van een te vroege start.
De Friese zeilster kan dus geen risico lopen, want er is maar één enkel schrapresultaat toegestaan. Toch lukte het Bouwmeester alles op alles te zetten om richting het podium te klimmen en enigszins orde op zaken te stellen.

Van Schaardenburg derde in klassement
Rutger van Schaardenburg staat ondertussen derde in het klassement in de sterk bezette Laser-klasse. De Laservloot zeilde weer op zee voor de kust van Rio, gekenmerkt door grote lange golven en meer wind. Van Schaardenburg kwam bijna in het donker terug aan de wal.
Van Schaardenburg zei het volgende: “Gisteren heb ik wat punten laten liggen. Dat wilde ik vandaag goed maken met twee overwinningen, maar ik moet denk ik tevreden zijn met een zesde en een vierde plaats. Ik heb er hard voor geknokt vandaag. Het was zwaar.”

49erFX Bekkering en Duetz vierde in klassement
Annemiek Bekkering en Annette Duetz wonnen de laatste race van de dag en kwamen bijna in het donker van het water af. Het duo staat daarmee op een vierde plaats in het tussenklassement. Morgen 7 augustus volgt nog een dag met fleetraces en op 8 augustus sluiten de 49ers af met drie medalraces.
Bekkering zei het volgende: “Het ging goed vandaag. We hadden een strak plan en dat hebben we goed uitgevoerd. We moesten wel lang wachten op die derde race. De wind was even weg. Maar daar hebben we het maximale er uitgehaald. Rio is supergaaf. Wel wennen het is een grote stad, veel lawaai. En op het water, op de vervuiling na, is het prachtig varen.”

Nacra17 Mulder en De Koning op weg naar podium (5de)
Mandy Mulder en Coen de Koning stijgen naar een vijfde plaats in het tussenklassement in de Nacra. Renee Groeneveld en Steven Krol staan op het moment 11de. De catamaran zeilers hebben nog twee reguliere fleet races op het programma staan en sluiten het evenement op vrijdag 8 augustus af. Groeneveld en Krol zullen alles in het werk stellen om zich te plaatsen voor de medalrace, met slechts de beste tien van het klassement. Mulder en de Koning moeten in de race blijven voor de strijd om het podium.

Postma in de Finn klimt naar 8ste positie
Postma klom vandaag naar een achtste plaats in het klassement. Daar had volgens coach Jacco Koops meer ingezeten.

Schema Medalraces:
Donderdag 7 augustus: Medalrace RS:X windsurfer dames & heren
Vrijdag 8 augustus: Medalrace 49erFX, Finn & Nacra17
Zaterdag 9 augustus: Medalrace, Laser & Laser radial

Meer… Watersportverbond

Related news

List of related news articles