Optimisme overheerst op HISWA Te Water 2008

De stemming onder exposanten op de 25e editie van de HISWA te water was ondanks het slechte weer goed te noemen. Zij gaven aan zeer tevreden te zijn over de kwaliteit van het publiek en zijn overwegend optimistisch gestemd over de verkoopprognoses voor het komende jaar. De HISWA te water vond plaats van dinsdag 2 tot en met zondag 7 september in Marina Seaport IJmuiden en trok in totaal 29.857 bezoekers. Het publiek waardeerde de bootshow met het hoogste cijfer ooit, namelijk een 7,5.

Organisator HISWA Multimedia voerde voor deze 25e editie enkele belangrijke veranderingen door. “Niet alleen hebben we deze HISWA te water vanwege de jubileumeditie een dag voor de start van de beurs ingeluid met een Previewavond, ook hebben we het expositieterrein flink uit weten te breiden”, vertelt directeur Farouk Nefzi. “Op beide initiatieven hebben we zeer veel positieve reacties ontvangen van zowel deelnemers als bezoekers. Natuurlijk is het wel erg jammer dat het weer het zo af heeft laten weten, maar boot- en watersportliefhebbers hebben zich daar gelukkig toch amper door laten weerhouden. Exposanten hebben ons nadrukkelijk gecomplimenteerd met de kwaliteit van de bezoekers die doelgericht en met serieuze belangstelling naar de HISWA te water zijn gekomen. Dat we mede dankzij de goede opkomst tijdens de Preview, in totaal slechts een kleine 1.300 bezoekers minder getrokken hebben ten opzichte van vorig jaar is gezien de weersomstandigheden van de afgelopen week een resultaat om trots op te zijn.”

Interesses bezoekers
Uit de voorlopige resultaten van het bezoekersonderzoek blijkt dat bijna eenderde van alle bezoekers concrete plannen heeft tot aanschaf van een nieuwe boot. De meeste belangstelling ging uit naar zeiljachten (43%), gevolgd door motorjachten en sportboten (26%). De interesse in sloepen blijft met 10% bijna op hetzelfde niveau als vorig jaar (toen 11%). Bezoekers waardeerden met name de compleetheid van het aanbod, wat tot uiting kwam in het hoge rapportcijfer dat zij de bootshow gaven: gemiddeld een 7,5. Daarnaast gaf 85% aan dat de beurs geheel of grotendeels aan hun verwachtingen had voldaan.

Concrete verkopen en leads
“Vanaf de eerste dag hebben wij een erg goede beurs gedraaid. We lagen hier met vier boten en onze verkopers hebben eigenlijk continu serieuze belangstellenden aan boord van onze zeiljachten gehad. We hebben veel afspraken voor proefvaarten gemaakt en offertes uitgeschreven”, aldus Lennart Noorlander van Winner Jachten. Voor Princess Yachts, aanbieder van luxe motorjachten, kon hun deelname niet meer stuk. Directeur Maarten Schalkwijk: “Wij hebben hier op de bootshow onze Princess 50 verkocht en er staan nog diverse serieuze leads uit. Ik verwacht de komende maanden nog een zeer goede spin-off van onze deelname hier.”

Ook voor directeur Peter van Wieringen van Van Wijk Maritiem is de HISWA te water 2008 bevredigend verlopen: “De tijd dat ons type boten als zoete broodjes over de toonbank gingen is wellicht voorbij, maar dat neemt niet weg dat we nog steeds erg goede zaken doen. Er zijn nog altijd zeer veel mensen, waaronder ook veel nieuwkomers, die graag investeren in een boot, maar ook bootbezitters die doorgroeien naar een groter model.”

Onno Laarhoven, managing partner van LongIsland is tevreden: “We zijn drie jaar geleden met ons bedrijf gestart en hebben gemerkt dat de HISWA te water concrete verkopen oplevert en de beste beurs is om potentiële klanten te ontmoeten.“

Ook de exposanten die producten en diensten aanboden op de kade, hadden over belangstelling niet te klagen. “Het slechte weer had voor ons ook zijn positieve kanten,” legt directeur Jan Miedema van Gaastra Sails uit. “De bezoekers namen de tijd en kwamen met gerichte vragen, ook in het weekend.”

HISWA 2009 en HISWA te water 2009
Van dinsdag 3 tot en met zondag 8 maart 2009 kunnen watersportliefhebbers in Amsterdam RAI terecht voor de HISWA Amsterdam Boat Show 2009. Op deze allround watersportbeurs komen alle takken van watersport aan bod.

De volgende editie van de HISWA te water, georganiseerd door HISWA Multimedia uit Driebergen, vindt plaats van dinsdag 1 tot en met zondag 6 september 2009 in Marina Seaport IJmuiden.

Bron: Navingo, 08-09-2008;