Order van Maersk Supply Service en DeepOcean voor Damen Offshore Carrier

DOC 8500 Cable Layer_MSS (DeepOcean) LoRes

Een bevrachtingsovereenkomst tussen het snel groeiende DeepOcean (gespecialiseerd in werkzaamheden onder water) en Maersk Supply Service was de aanleiding voor de order van een Damen Offshore Carrier DOC 8500. Dit is de tweede order voor dit nieuwe scheepsontwerp van de Damen Shipyards Group.

Met de DOC 8500 krijgt DeepOcean meer armslag op de markt voor het leggen van lange kabels. Hiermee richt DeepOcean zich naast haar bestaande activiteiten op het gebied van de olie- en gasindustrie en duurzame energie nadrukkelijker op interconnectorprojecten. Het speciaal uitgeruste schip wordt geleverd vanaf de Damen Galati-werf in Roemenië.

De DOC 8500 wordt eigendom van Maersk Supply Service en wordt ook door haar geëxploiteerd. Het is daarmee de jongste aanwinst in de ruim 60 hulpschepen tellende offshore-vloot van Maersk.

René Berkvens, Chief Executive Officer van Damen Shipyards Group: “Wij zijn bijzonder trots dat Maersk Supply Service en DeepOcean ons de order hebben gegeven voor dit kabellegschip. Wij geloven echt in dit nieuwe ontwerp, dat het resultaat is van jarenlang R&D-onderzoek. Omdat het gaat om een flexibel concept, kunnen wij het schip voor klanten in tal van opzichten zodanig aanpassen dat dit voldoet aan het specifieke doel waarvoor de klant het nodig heeft. Dit schip is in nauwe samenwerking met onze klanten aangepast, waarbij we optimaal gebruik hebben gemaakt van de expertise van alle drie de bedrijven, zodat dit nieuwe offshore werkschip een technisch hoogstandje is geworden.”

Lange relatie
Chief Executive Officer Carsten Plougmann Andersen van Maersk Supply Service: “Dit project is gebaseerd op onze lange relatie met DeepOcean, en is bedoeld ter ondersteuning van hun werkzaamheden onder water. Wij zijn verheugd dat we onze samenwerking met deze zeer gewaardeerde klant verder gaan uitbreiden en nauw gaan samenwerken met Damen Shipyards Group. Wij zijn ervan overtuigd dat de samenwerking tussen de drie partijen zal resulteren in een efficiënt, betrouwbaar en zeer concurrerend schip.”

Tony Inglis, Managing Director van DeepOcean UK: “Deze nieuwe generatie kabellegschepen zorgt er in combinatie met onze expertise op het gebied van survey-activiteiten en graven van geulen voor dat wij onze dienstverlening kunnen bundelen voor klanten die zijn gespecialiseerd in stroom- en voedingskabels. Het veelzijdige nieuwe schip is dankzij zijn carrousel van 7000 ton geschikt voor installatie- en graafprojecten vanaf de aanlanding tot in diep water, ook op afgelegen locaties.

“Het schip is zodanig ontworpen dat het voldoet aan de hoge eisen van de olie- en gasbedrijven die actief zijn op de Noordzee. We zijn blij dat dit schip, dat we samen met Maersk Supply Service en Damen op de markt brengen, ons zo veel nieuwe mogelijkheden biedt.”

Flexibel platform
Remko Bouma van Damen Shipyards Bergum, die de leiding heeft over de bouw van het schip, beschrijft de DOC 8500 als een semi-maatwerkschip volgens modulair concept. Voor DeepOcean is dit schip zodanig aangepast dat er 90 man personeel kan worden ondergebracht, voor het grootste deel in eenpersoonshutten.

“De DOC 8500 is ontwikkeld als een flexibel platform voor transport en offshore-installatiewerkzaamheden”, aldus Remko Bouma. “Met zijn speciale boegontwerp en slanke romp zijn de vaareigenschappen ook bij ruw weer optimaal en heeft het schip weinig last van slamming. Het schip vaart zowel op MGO als HFO, en heeft DP2-eigenschappen die zijn afgestemd op de eisen van de offshore-markt. Doordat het een grote bovendekse kabelcapaciteit heeft, is het zeer concurrerend als kabellegschip. Tegelijkertijd is het geoptimaliseerd voor ondiep water, onder andere dankzij het 7-puntsankersysteem.

De DOC 8500 heeft met zijn 138 m lengte en 27,5 m breedte 2.200 m² open dek beschikbaar met een laadcapaciteit van 20 T/m2 en ro-ro-mogelijkheid. Met een maximaal draagvermogen van 9.300 ton haalt het schip een snelheid van 12 knopen.

Meer… Damen

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten