Panama: the place to be!

Seminar Zaken doen met Panama, dd. 20 maart a.s.

Op vrijdag 20 maart a.s. organiseert de Netherlands-Panamanian Business Council van het NCH in Den Haag een seminar over het zaken doen met Panama..

De Panamese economie kende het afgelopen jaar een groei van meer dan 8%. Een belangrijke- en stabiele bron van inkomsten voor het land is het Panamakanaal. De regering investeert miljarden dollars in de verbreding daarvan om haar positie als één van de belangrijkste aders in het intercontinentale transport te waarborgen. Daarnaast wil Panama met de havens aan beide zijden van het Kanaal een mainport functie gaan vervullen. Experts op zeetransportgebied verwachten dat er in 2020 uiteindelijk drie grote mainports in de wereld zullen zijn met name Rotterdam, Singapore en Panama. Het land geldt in de Amerika’s overigens niet alleen als het centrum voor maritiem transport, maar is, door haar gunstige geografische ligging ook het middelpunt van het internationale bankwezen, handel en diensten. Steeds meer internationale bedrijven vestigen hun regionale kantoor in Panama City. Grote multinationals als Toyota, Procter & Gamble, Caterpillar,Wal-Mart en Dell hebben hun oog al laten vallen op Panama. Met COPA Airlines ( samenwerkingsovereenkomst met de KLM) beschikt Panama over een prima luchtvaartmaatschappij met dagelijkse verbindingen naar vrijwel alle landen in Latijns Amerika, het Caraïbisch gebied en de USA. De KLM vliegt 5 x per week rechtstreeks naar Panama City. Verder is het interessant om te weten dat Panama, na Hongkong met de havenstad Colón de grootste vrijhandelszone ter wereld heeft.

Een groeiend aantal Nederlandse bedrijven maken gebruik van de vrijhandelszone om goederen te produceren en te assembleren om van daaruit te distribueren..

Van 8 t/m 13 februari j.l. werd Panama wederom bezocht door een Nederlandse handelsmissie. Onder de deelnemers bevonden zich o.a. Damen Shipyards, Thales, Smit Internationale, Fugro, Boskalis, HITT, Hubel Marine, MEA Drainage, Price WaterhouseCoopers, VOPAK en Brandsma Forklifts.. Naast genoemde sectoren heeft Panama grote belangstelling voor Nederlandse technologie en producten op het gebied van de ontwikkeling van het toerisme, milieutechnologie, duurzame energie en agro(industrie).

Wilt u meer weten over de “Business Opportunities” en over de praktijk van het zaken doen in Panama? Neem dan deel aan het seminar dat plaats zal vinden bij het NCH aan de Juliana van Stolberglaan 148 in Den Haag.

Voor leden van de Netherlands-Panamanian Business Council zijn er geen kosten verbonden aan deelname. Leden van het NLABC en/of daarbij aangesloten landencentra betalen € 75,00 p.p. ( excl. BTW) Niet leden betalen € 125,00. p.p. (excl. BTW). Na binnenkomst van uw aanmelding ontvangt u van ons een bevestiging en een routebeschrijving.

Indien u vóór 13 maart a.s. lid wordt van onze zeer pro-actieve Panamanian Business Council is voor u deelname aan dit seminar gratis! Stuur een e-mail voor meer informatie over het lidmaatschap aan: [email protected]

Programma:

10.15 uur
Registratie van de deelnemers

10.45 uur
Opening door Jan Bestebreurtje, Voorzitter Netherlands-Latin American Business Council NLABC

11.00 uur
Inleiding over de economie, marktkansen door:

Hans Buhrs en Dieter Ploeger, Handelsmedewerkers van onze Ambassade in San José
en het Nederlandse Consulaat te Panama City

11.30 uur
Investeren in Panama, het vestigen van een regionaal kantoor, outsourcing in Colón (na Hong Kong de grootste Free Trade Zone in de wereld).

Drs. Tom Bakkum, Managing Directeur van Land Capital te Panama City

12.00 uur
Fiscale aspecten bij het zaken doen in Panama.

Drs. Jan Schouten, PricewaterhouseCoopers Belastingadviseurs NV

12.30 uur
Broodjeslunch

13.45 uur
1. Panama: toekomstige transporthub á la Singapore en Rotterdam?
2. Interessante mogelijkheden voor logistieke investeringen in Panama.

Thomas van Vliet, directeur Latin Trade Logistics

14.15 uur
Praktijk van het zaken doen in Panama:

– Projecten in Panama,
Ir. Paul Laurijssens, consultant drinkwaterprojecten bij PUM VNO-NCW

– Ervaringen in Panama
Drs. Rob Hermans, directeur van RIKS, Maastricht

– Het Panamatch programma van de EVD en ervaringen van een recente Nederlandse handelsmissie naar Panama
Jan-Willem Tellegen, directeur van Ferendi

15.00 uur
Discussie

15.30 uur
Panamanian cocktail, met hapjes

Bron: Nederlands Centrum voor Handelsbevordering, 04-03-2009;